Vaření.czMagazínRecept na poctivý domácí kečup téměř bez práce

Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce

Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce

Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.

76047×

Recept na domácí kečup krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na domácí kečup budeme potřebovat 2 kg zralých rajčat, 2 středně velká sladká jablka, 2 větší cibule, 100 - 120 ml 8% octa, 100 g cukru, 1 lžíci soli, 1 špetku mleté skořice, 2 - 3 bobkové listy, 3 - 4 ks hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček nového koření a 1 lžičku mleté sladké papriky. 

Domácí kečup

2) Zeleninu očistíme a nakrájíme. 

Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na měsíčky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablíčka zbavíme jádřince a i se slupkou je také nakrájíme na čtvrtky. 

Domácí kečup

3) Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce. 

Domácí kečup

4) K zelenině přisypeme cukr. 

Domácí kečup

5) Přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet. 

Domácí kečup

6) Zeleninu vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu. Občas promícháme. 

Domácí kečup

7) Uvařenou zeleninu na kečup odstavíme, vyndáme bobkové listy, hřebíček a kuličky nového koření. 

Domácí kečup

8) Zeleninu pečlivě rozmixujeme a kečup přes jemné sítko propasírujeme. 

Propasírování není nezbytně nutné, někomu semínka nevadí. 

Domácí kečup

9) Ještě horký domácí kečup přelijeme do sklenic, ihned zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut. 

Domácí kečup

10) Domácí kečup podáváme jako ten kupovaný. Z tohoto množství připravíme přes tři půllitrové sklenice domácího kečupu. 

Domácí kečup

Domácí kečup

Domácí kečup a finanční náročnost

Rajčata v uvedeném množství nás vyjdou asi na 40 Kč, jablka na 10 Kč, cibule na 5 Kč. Za cukr, ocet a veškeré koření si započítáme průměrně 8 Kč. Domácí kečup nás tak vyjde zhruba na 63 Kč. 

Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?

Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.

Sezóna

Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat

Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.

Pochutnejte

Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích

Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.

Děti

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena