Punc zdravějšího slazení udělal z třtinového cukru populární sladidlo

Punc zdravějšího slazení udělal z třtinového cukru populární sladidlo

Cukr vyráběný z cukrové třtiny se i přes exotičnost rostliny vyráběl i u nás. Mohla za to spolupráce s komunistickou Kubou. V oblibě ale nebyl.

18×
Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Vaření.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Surovinou, ze kterých se průmyslově získává v Evropě cukr je zejména cukrová řepa. Se současnými vlivy zdravější stravy se ale stále více prosazuje použití třtinového cukru z cukrové třtiny. Doby, kdy se v jednom z pražských cukrovarů zpracovával v rafinérii třtinový cukr jsou nenávratně pryč, ale tento druh cukru z dovozu se v současnosti poměrně dobře zabydlel v obchodech nabízejících produkty zdravé výživy a k dostání už je i v supermarketech. Třtinový cukr cenou převyšuje běžný řepný rafinovaný cukr, ale má určitě své benefity, za které si lidé rádi připlatí. 

Většina lidí je přesvědčená o tom, že je třtinový cukr bohatší na minerály, méně kalorický a tedy zdravější. Jde o mýtus, nebo je to pravda?

O cukrové třtině

Cukrová třtina je původem indická rostlina. Je pěstovaná v tropických a subtropických oblastech jako je Kuba, Portoriko nebo Filipíny. Kromě cukru se z rostliny dělá alkohol.

Pěstování cukrové třtiny

Cukrová třtina se pěstuje vysazováním řízků v období od února do srpna a na její výnos má velký vliv počasí. Když je plně zralá (asi rok nebo rok a půl života), dosahuje výšky v rozmezí od 3 do 6 metrů, se stonkem širokým asi 2 až 5 cm. Z dálky připomíná bambus.

Od třtiny po cukr

Jakmile je zralá, je stonek nasekaný na kusy, zbavený listů a připravený k získání zlatavé sladké šťávy. Dřevěná svrchní část stonku se pálí, šťáva se filtruje a zpracovává na cukr. Nejprve se šťáva šetrně odpařuje, až vznikne hustý sirup. Sirup projde trojnásobnou krystalizací. Po třetí krystalizaci vzniká tmavší cukr s příchutí melasy. Surový cukr má asi 2% nečistot a lze jej používat. Díky melase je tento produkt bohatý na množství stopových prvků a minerálů. Část surového cukru se potom rafinuje.  

Pro nadšence zdravé výživy je samozřejmě mnohem vhodnější nerafinovaný produkt.

Proč zařadit nerafinovaný třtinový cukr do běžné stravy

Produkt neobsahuje žádné zbytkové chemikálie, tak jak je to u běžného řepného rafinovaného cukru. Zachovává si své prospěšné vlastnosti založené na přítomnosti minerálů, vitamínů, enzymů a stopových prvků. Ceněný je hlavně přítomný vápník, draslík, železo, hořčík a vitamíny řady B.

Společnost https://www.seolight.cz/ je tedy, jak jste už jistě pochopili, přesně tím partnerem, který je prospěšný všem, jimž je zapotřebí popsaná optimalizace pro vyhledávače.

user-icon

autor Kubik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz