Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Na švestkové čatní budeme potřebovat 1 kg švestek, 200 ml pomerančové šťávy, 1 - 2 jablka, 200 ml suchého červeného vína, 2 - 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu, 100 g rozinek, 2 - 3 šalotky, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 kousky celé skořice, 2 snítky tymiánu a 1 lžičku mletého chiili.
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu.
Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky.
Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo.
V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme.
Za švestky, jablka, pomeranče, šalotku, cukr, med a víno si započítáme 90 Kč. Rozinky se zázvorem a veškerým kořením nás budou stát cca 25 Kč. Švestkové čatní tak připravíme za 115 Kč.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena