Recept na domácí bylinkovou sůl krok za krokem

Recept na domácí bylinkovou sůl krok za krokem

Sůl, která úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy již nebudou k dispozici čerstvé bylinky. Postup je úplně jednoduchý.

6172×

Bylinková sůl, která krásně provoní každý pokrm 

1) Příprava surovin.

Mísa oblíbených bylinek (hodí se např. natě petržele, libeček, oregano, saturejka, rozmarýn atd.), hrubozrnná sůl (mořská, růžová himalájská). 

2) Nejprve si omyjeme a osušíme vybrané bylinky. Otrháme jen lístky, stonky zde potřebovat nebudeme. Listy vkládáme do odměrky.

3) Jakmile máme všechny použitelné lístky obrány, sledujeme objem naplněné odměrky. Zde použitá nádoba má objem 800 ml a je celá naplněná, podle toho odměříme sůl, které má být čtvrtina objemu bylinek.

4) Bylinky si vysypeme z odměrky na připravené velké prkénko a odměříme si hrubozrnnou sůl. Poměr má být 4:1, tedy čtvrtina z 800 ml objemu bylinek je 200 ml. Do odměrky nasypeme hrubozrnnou sůl po rysku 200 ml.

5) Velkým nožem postupně kolébkovým pohybem sekáme bylinky společně se solí najemno. Pokud máme mixér – food processor, můžeme si jím usnadnit práci. Do mixéru vkládáme vrstvy soli a bylinek a rozmixujeme najemno.

6) Najemno nasekané nebo rozmixované bylinky se solí rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme úplně vyschnout (trvá to cca 2 dny).

7) Po úplném vyschnutí naplníme bylinkovou solí uzavíratelné sklenice, ve kterých bylinkovou směs uchováváme.

8) Domácí bylinkovou sůl skladujeme v uzavřených nádobách, používáme například na pečenou zeleninu či brambory.

Bylinková sůl a finanční náročnost

Ingredience na bylinkovou sůl nás vyjdou cca na 30 Kč.

Recept na domácí máslo krok za krokem

Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.

Recept

Delikatesa za pár korun: Domácí bylinkové máslo krok za krokem

Bylinkové máslo skvěle chutná na grilovaném masu, pečené rybě, bramborách, ale klidně i jen tak na rozpečené bagetě. Recept je velmi snadný, přitom působí na každém pokrmu luxusním dojmem.

Delikatesa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena