Bylinková sůl, která krásně provoní každý pokrm
1) Příprava surovin.
2) Nejprve si omyjeme a osušíme vybrané bylinky. Otrháme jen lístky, stonky zde potřebovat nebudeme. Listy vkládáme do odměrky.
3) Jakmile máme všechny použitelné lístky obrány, sledujeme objem naplněné odměrky. Zde použitá nádoba má objem 800 ml a je celá naplněná, podle toho odměříme sůl, které má být čtvrtina objemu bylinek.
4) Bylinky si vysypeme z odměrky na připravené velké prkénko a odměříme si hrubozrnnou sůl. Poměr má být 4:1, tedy čtvrtina z 800 ml objemu bylinek je 200 ml. Do odměrky nasypeme hrubozrnnou sůl po rysku 200 ml.
5) Velkým nožem postupně kolébkovým pohybem sekáme bylinky společně se solí najemno. Pokud máme mixér – food processor, můžeme si jím usnadnit práci. Do mixéru vkládáme vrstvy soli a bylinek a rozmixujeme najemno.
6) Najemno nasekané nebo rozmixované bylinky se solí rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme úplně vyschnout (trvá to cca 2 dny).
7) Po úplném vyschnutí naplníme bylinkovou solí uzavíratelné sklenice, ve kterých bylinkovou směs uchováváme.
8) Domácí bylinkovou sůl skladujeme v uzavřených nádobách, používáme například na pečenou zeleninu či brambory.
Bylinková sůl a finanční náročnost
Ingredience na bylinkovou sůl nás vyjdou cca na 30 Kč.
Recept na domácí máslo krok za krokem
Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.
Delikatesa za pár korun: Domácí bylinkové máslo krok za krokem
Bylinkové máslo skvěle chutná na grilovaném masu, pečené rybě, bramborách, ale klidně i jen tak na rozpečené bagetě. Recept je velmi snadný, přitom působí na každém pokrmu luxusním dojmem.