Recept na domácí máslo krok za krokem

Recept na domácí máslo krok za krokem

Výroba domácího másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám výroba voňavého a čerstvého domácího másla opravdu vyplatí.

19313×

Recept na domácí máslo krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na zhruba 200 g másla budeme potřebovat 2 smetany ke šlehání, tedy asi 500 ml. Smetana ke šlehání musí být čerstvá, ne trvanlivá, a měla by obsahovat nejméně 30 % tuku. Čím tučnější, tím lepší. Smetana by neměla být příliš studená, proto ji před zpracováním necháme chvíli mimo lednici. Další suroviny jsou čistě na vás. Můžete přidat sůl či bylinky.

2) Smetanu o pokojové teplotě vlijeme do vyšší nádoby a šleháme tyčovým mixérem.

3) Po chvíli šlehání smetana ztuhne a vznikne nám šlehačka.

4) Šleháme, dokud se smetana nezačne srážet.

5) Postupně se bude tvořit podmáslí, které si slijeme do misky.

Podmáslí je chuťově moc dobré a můžeme jej vypít jen tak nebo použít například na pečení. Šleháme, dokud se nepřestane tvořit další podmáslí.

6) Máslo můžeme přemístit do jemného sítka, aby nám všechno podmáslí snáze odkapalo.

Ještě lepší je sítko vystlat plátýnkem nebo látkovou plenou. Máslo se ale v cedníku rádo zachytává a z plátýnka jej dostaneme snáze. Máslo prohněteme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny. Tento krok lze vynechat.

7) Máslo v sítku důkladně prohněteme pod tekoucí ledovou vodou.

Pokud vynecháme krok č. 6, máslo položíme na dřevěné prkýnko a také prohněteme pod tekoucí vodou. Je zapotřebí dostat z něj veškerou tekutinu.

8) Připravené máslo zabalíme do potravinové fólie nebo umístíme do formičky a necháme v lednici ztuhnout.

Chceme-li ochucené máslo, teď je vhodná doba do něj přidat sůl, bylinky, česnek nebo sušená rajčata. A až poté máslo umístíme do lednice. 

9) Hotové domácí máslo užijeme všude tam, kde kupované. Mažeme jej na chleb, případně jej využijeme při vaření.  

Domácí máslo a finanční náročnost

Dva kelímky smetany ke šlehání koupíme zhruba za 40 Kč. Výroba másla nás nevyjde výrazně levněji, než když jej koupíme, ale máslo lze různě dochutit a poté se nám domácí výroba vyplatí. Navíc nám spolu s máslem vznikne jako vedlejší produkt podmáslí.

user-icon

autor Hanka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena