Bylinkové máslo skvěle chutná na grilovaném masu, pečené rybě, bramborách, ale klidně i jen tak na rozpečené bagetě. Recept je velmi snadný, přitom působí na každém pokrmu luxusním dojmem.
S chutí másla se dá doslova čarovat a připravit si nespočet kombinací, které budou skvěle doplňovat chuť daného pokrmu. Lze použít téměř jakékoli koření, čerstvé i sušené bylinky, připravit si exotické příchutě. Použít můžeme máslo koupené, ale klidně se dát složitější cestou a máslo si připravit pravé domácí.
Na domácí máslo budeme potřebovat pouze 2 smetany ke šlehání (33%). Smetanu necháme před přípravou stát při pokojové teplotě, pak ji ušleháme stejně jako na šlehačku. V okamžiku, kdy se nadýchaná šlehačka začně zase roztékat a její objem zmenšovat, dále šleháme, v nejlepším případě použijeme tyčový mixér. Během pár chvilek se začne oddělovat máslo od podmáslí, dále šleháme, dokud není podmáslí jako voda. Hmotu scedíme a oddělíme máslo od podmáslí, máslo vypereme pod ledovou vodou, rukama kousky másla spojíme. Hotové domácí máslo zabalíme do potravinářské folie a dáme ztuhnout do lednice. Z toho množsví smetany vyrobíme asi 150 g másla.
Můžeme z něj vyválet váleček (pomůžeme si potravinářskou folií), který po ztuhnutí nakrájíme ozdobným nožem a před podáváním necháme znovu vychladit. Máslo můžeme pomocí cukrářského sáčku s nástavcem stříkat na pečící papír do tvarů hvězdiček, růžiček apod. a nechat v chladu ztuhnout. Případně máslo plníme do formiček na led či cukroví, uložíme do lednice či mrazáku, aby se jednotlivé porce másla daly snadno vyklopit.
autor Michy
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.