
Hledáte recept na dobrou a zdravou snídaňovou kaši? Jste tu správně. Není nic lahodnějšího než začít den sladkou teplou hřejivou snídaní v podobě hebké obilné kaše. Zkuste našich pět receptů!

Zkuste dýňový kompot s rumem, ananasem nebo exotickým kořením. Studený je skvělý jako sladká tečka nebo součást dezertů, teplý se báječně hodí k masu!

Přišel čas zahodit staré vzpomínky na mdlý kompot ze školní jídelny. Jak z podzimní úrody vykouzlit hvězdu mezi dezerty? Díky jednoduchému receptu snadno proměníte obyčejná jablka v delikatesu za dvacet minut.

Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.

Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.

Hlavně nevyhazujte přezrálé, měkké nebo hnědé banány. I když byste se do nich už nezakousli, je to právě jejich sladkost a měkkost, co z nich dělá ideální surovinu do těsta. Z banánů totiž upečete jeden z nejoblíbenějších světových moučníků – banánový chlebíček. Pusťte se s námi do toho!

Jak zpracovat přezrálé hrušky? Do povidel! Jsou totiž dokonalá nejen do kynutých koláčů, ale i jako doprovod k sýrům či s pečeným vepřovým. Tradiční hrušková povidla vás možná překvapí, kde všude umí zazářit. Pokud máte hrušky a čas, pusťte se do vaření! Složité to opravdu není, recept máme a výsledek za to rozhodně stojí.

Vůně perníkového koření zaplní kuchyň dřív, než stihneme nachystat hrnky na čaj. Do perníku přidáváme hrušky v poctivých kusech, takže každý řez je šťavnatý a krásně vláčný. Jednoduchý postup krok za krokem zvládneme ve všední den i o víkendu.

Šťavnaté ostružiny si přímo říkají o křehké těsto a křupavou ovesnou drobenku. Jak ovoce připravit, aby nepustilo mnoho šťávy, Provedeme vás receptem na křehký ostružinový koláč s ovesnou drobenkou krok za krokem.

Když je úroda švestek opravdu bohatá, je na čase jednat! Přinášíme vám osvědčené způsoby, jak švestky zpracovat - od povidel a koláčů přes knedlíky a čatní až po kompoty, mražení i sušení. Stačí si vybrat, které u vás fungují nejlépe.

Aronie je trpká a plná tříslovin, kvůli kterým se zasyrova skoro nedá pozřít. Přitom je tak zdravá! V sirupu se ovšem promění v hebkou lehce svíravou sladkou tekutinu. Můžeme ji pak ředit vodou, vyrábět z ní koktejly či domácí limonády nebo ji použít do dezertů a čajů. Jak sirup z aronie nebo také černé jeřabiny uvařit, kolik cukru potřebuje a s čím tvoří jedinečnou kombinaci?

Švestek je všude plně, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když upečeme kynutý koláč s tvarohem a švestkami, rozhodně nešlápneme vedle. Je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a tak akorát sladký.

Blíží se oslava a nemáte chuť péct dort nebo si na něj netroufáte? Nic není ztraceno, dort totiž můžeme snadno poskládat z piškotů, krémové náplně a ovoce. Práci pak místo trouby zastane chladnička, ve které se suroviny spojí.

Chutney nebo také čatní stojí na kombinaci pikantní, sladké, slané a kyselé chuti. Jde o studenou omáčku nebo dochucovadlo, které je skvělým doplňkem masa, zeleniny i pečiva. Skvělé na něm je, že ho můžeme uvařit z ovoce i zeleniny, se kterým už nevíme, co dělat. Pojďte si s námi přichystat švestkové čatní krok za krokem!

Domácí marmeláda z broskví je sladká tečka sezóny, kterou si můžeme vychutnat třeba na lívancích a palačinkách dlouho po skončení léta. Broskve jsou ideálním ovocem na zavařování – mají jemnou dužinu, aromatickou chuť a přirozenou sladkost.

Bramborové těsto je pro švestkové knedlíky jako dělané – vláčné, syté a krásně se s ním pracuje při balení ovoce. Jak takové těsto připravit, jak zabalit knedlíky a čím je posypat?

Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražené, naložené do alkoholu nebo nasušené.

Sezóna mirabelek neboli špendlíků je krátká, a často opomíjená. Mají hodně šťávy i chuti, ale jsou malé a nejdou od pecky. Proto nepatří mezi ovoce, které hraje v letní kuchyni hlavní roli. My si ale ukážeme, jak tyhle sladkokyselé špendlíky přetvořit v geniální domácí džem. Složité vypeckovávání se obávat nemusíte.

Angreštový kompot má v sobě všechno – šťavnatost, příjemnou kyselost i retro kouzlo domácích zavařenin. Využijeme ho nejen jako ovocný dezert, ale i jako surovinu do moučníků, sladkých omáček nebo letních pohárů. A co je nejlepší – zvládneme ho připravit raz dva i bez zkušeností se zavařováním.

Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. Fotorecept na domácí švestková povidla vás provede přípravou krok za krokem.

Léto je pro milovníky domácí zmrzliny nejkrásnější sezona. Zahradní ovoce můžeme přetvářet ve svěží sorbety, krémové zmrzliny i hravé nanuky. Dozrávají maliny, rybíz, borůvky, meruňky, broskve, švestky, angrešt i ostružiny – stačí natrhat pár hrstí, zapojit mixér a mrazák.



Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena