Vaření.czMagazínPohoštění i sladká svačinka: Francouzský koláč krok za krokem

Pohoštění i sladká svačinka: Francouzský koláč krok za krokem

Pohoštění i sladká svačinka: Francouzský koláč krok za krokem

Nejen v Čechách se připravují chutné moučníky. Pro recept jsme se tentokrát vypravili do slunné Francie. Hravě jej zvládnete díky našemu FOTOPOSTUPU.

40200×

Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně je pestrá a bohatá zejména na ryby, mořské plody, maso, masové výrobky, omáčky, sýry, houby, bylinky a v neposlední řadě na víno. Také čerstvá zelenina a ovoce jsou ve francouzské kuchyni důležité, stejně jako čerstvé pečivo, a to zejména slavné francouzské bagety. Mimo to Francouzi milují i sladké, proto jsme pro vás dnes připravili recept na francouzský koláč.

Francouzský jablečný koláč - recept krok za krokem

1) Než začneme s přípravou koláče, přichystáme si potřebné suroviny a náčiní.

Pro úspěšné zvládnutí tohoto receptu budeme potřebovat 210 g hladké mouky, 140 g tuku na pečení, 90 g moučkového cukru, 2 vejce, 5 ks jablek, 2 lžíce jemného krupicového cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, špetku soli, tuk na vymazání formy a krupičku na vysypání. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky zatím odložíme do lednice.

2) Žloutky, hladkou mouku, změklý tuk a moučkový cukr dáme do mísy.

Ideálně vlastní rukou rychle zpracujeme do hladkého těsta.

3) Z těsta vypracujeme rukama bochánek a necháme jej v ledničce asi 15 minut odpočinout.

4) Mezitím si oloupeme jablka a na hrubším struhadle je nastrouháme.

5) Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme krupičkou.

Odpočinuté těsto do formy vtlačíme, můžeme těsto i rozválet a do formy vložit. Povrch těsta propícháme vidličkou.

6) Na připravené těsto rozložíme nastrouhaná jablka a posypeme mletou skořicí, popřípadě skořicovým cukrem.

Troubu předehřejeme na 170 °C a koláč do ní na 15 minut vložíme.

7) Zatímco se koláč peče, z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme jemný krupicový cukr.

Po uplynulých 15 minutách pečení koláč opatrně vyjmeme, po celém povrchu rozetřeme tuhý sníh a dáme ještě na 15 minut dopéct.

8) Povrch sněhu by měl po pečení zůstat lehce nazlátlý.

9) Francouzský koláč může být chutnou odpolední svačinkou a hlavně nápaditým pohoštěním pro návštěvy.



Vyzkoušejte i další recepty na skvělé moučníky a dezerty 

Jednoduché Míša řezy
(doba přípravy 2 hod )

Cheesecake s jahodami
(doba přípravy 1 hod )

Brownies s lupínky bílé čokolády
(doba přípravy 30 min )

Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend

Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.

Inspirujte

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena