Příprava klasického receptu. Vyzkoušejte roládu z jehněčí kýty dušené na česneku a majoránce, krémový špenát a opečené bramborové šišky v opražené strouhance.
20 g | česnek |
30 g | olej |
4 g | majoránka |
300 g | cibule |
10 g | hladká mouka |
800 g | jehněčí kýta |
1 l | jehněčí vývar |
příloha | |
---|---|
20 g | česnek |
sůl | |
50 g | cibule |
bílý pepř | |
600 g | špenát listový |
100 g | smetana 33 % |
40 g | clarifikované máslo |
těsto | |
sůl | |
1 ks | vejce |
5 g | solamyl |
100 g | hrubá mouka |
300 g | brambory vařené |
podle chuti | |
sůl | |
bílý pepř | |
na obalení | |
30 g | strouhanka |
40 g | clarifikované máslo |
Jehněčí kýtu nařízneme nožem na plát a přes fresh folii rozklepeme. Potřeme rozsekaným česnekem, nasekanou majoránkou, osolíme, opepříme a zarolujeme. Okořeněnou kýtu zavážeme provázkem. Na oleji opečeme roládu ze všech stran. Maso vyjmeme z kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a restujeme, dokud neztmavne. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a pomaličku dusíme doměkka. Po podušení maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Zalijeme druhou polovinou vývaru, prošleháme metlou a provaříme 30 minut. Poté přecedíme přes jemný cedník.
Jehněčí kýtu nakrájíme na plátky. Špenát otrháme, několikrát opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Na másle v kastrolu orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, zpěníme, přidáme česnek také na kostičky a také zpěníme. Přidáme špenát a orestujeme. Necháme odpařit vodu, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Podušený špenát dochutíme solí a bílým pepřem.
Připravíme si bramborové šišky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a jemně nastrouháme. Vše smícháme v misce v těsto, rychle zpracujeme. Z těsta vytvoříme šišky a 10 minut je vaříme ve vroucí osolené vodě. Poté bramborové šišky vyndáme z vody na plech a necháme chvilku vychladnout.
Na suché pánvi opražíme strouhanku dozlatova a dáme ji stranou. Poté vložíme do pánve máslo, na něm opečeme uvařené šišky dozlatova a přidáme opraženou strouhanku.
Roládu z jehněčí kýty se špenátem a bramborovými šiškami rozdělíme na talíře a podáváme jako hlavní chod.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Zkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů
Velikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.
autor Alakarte-cz
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena