Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Pažitka přišla do Evropy údajně z okolí sibiřského Bajkalu, dávno však u nás zdomácněla a dnes patří mezi nejznámější a nejrozšířenější bylinky. Pažitka patří mezi první posly jara, a i když může být někdy poněkud nedoceněná, její dlouhé štíhlé stonky raší už v březnu či v dubnu a jejich příjemnou vůni a chuť můžeme využívat až do podzimu. Rozhodně nejde jen o nějaký neužitečný plevel a všechny její přednosti si můžeme užívat obzvlášť o Velikonocích.
Pažitku přidáváme nejlépe až do hotového jídla, aby si zachovala svou výraznou barvu i svěží chuť. Nejlépe se hodí ve studené kuchyni, do nejrůznějších pomazánek, dipů a salátů. Dokonale ozdobí chlebíčky, plněná vejce, obložené chleby a podobné pochoutky, které milujeme. Pažitka tradičně nesměla chybět na velikonočním stole českých hospodyněk především na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo bude v tento den jíst zelené, bude po celý rok zdráv. Zelená nať pažitky je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, E a C, ale i karotenu, vápníku či železa. Díky vysokému podílu éterických olejů pažitka pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení.
Ingredience: 250 g tvarohu, 75 g másla, 2 lžíce smetany, 1 lžička cukru, špetka soli, 1 lžička kmínu, 1 cibule, 1 snítka pažitky
Máslo utřeme do pěny, přimícháme tvaroh, podle potřeby můžeme rozředit smetanou nebo mlékem. Dochutíme solí, cukrem a drceným kmínem. Nakonec vmícháme najemno nakrájenou cibuli a čerstvou nasekanou pažitku. Pro přípravu vajíčkové velikonoční pomazánky stačí přidat natvrdo uvařená a nasekaná vejce. Podáváme na plátcích chleba nebo veky. Dozdobíme stéblem pažitky, skvěle se hodí také na tenké plátky nakrájená ředkvička.
Top recepty na vajíčkovou pomazánku s bleskovou přípravou
Vajíčková pomazánka nemusí chutnat pokaždé stejně - lze si ji odlehčit, zjemnit, dodat jí na pikantnosti a doplnit o nejrůznější bylinky či najemno nastrouhanou zeleninu. Máme pro vás 8 receptů na vajíčkovou pomazánku pokaždé jinak.
Ingredience: 6 - 8 rohlíků, 6 vajec, 400 g uzeného masa, hrst pažitky, sůl, pepř, 200 ml mléka, 50 g másla
Pažitka už zachránila nejednu velikonoční nádivku, když nebyly po ruce kopřivy. Uvaříme doměkka uzené maso, den staré rohlíky nakrájíme na kostičky, nalijeme na ně mléko, rozpuštěné máslo a žloutky z vajec. Necháme dobře vsáknout. Vychladlé maso nakrájíme na malé kostičky, přidáme je do vlhkého pečiva, přidáme sůl, pepř a nakrájenou hrst pažitky. Pažitkou bychom neměli šetřit. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků a důkladně promícháme. Velikonoční nádivku nalijeme do pekáčku a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu přibližně 40 minut.
Videorecept: Velikonoční nádivka podle Anny
Není těch vajíček o Velikonocích už nějak moc? Co takhle vyzkoušet nádivku bez vajec a ještě k tomu ve zdravé variantě? Budete určitě mile překvapeni.
Ingredience: 4 – 6 vajec, 3 lžičky strouhanky, sůl, pepř, 1 cibule, 30 dkg šunka, 1 plechovka žampionů, hrst pažitky
V misce rozkvedláme vejce, přidáme tři lžičky strouhanky, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Neměli bychom ve směsi nechávat žmolky. Na rozpálené pánvi osmahneme cibulku, přidáme kousky šunky, pokrájené sterilované žampiony a necháme orestovat, poté přelijeme směsí vajec a otáčením pánve docílíme, aby byla omeleta po celé ploše pánve. Bohatě posypeme nasekanou čerstvou pažitkou. Po chvíli omeletu podebereme a otočíme, aby se opekla i z druhé strany. Podáváme ihned, nejlépe chutná s čerstvým pečivem.
Jak připravit výbornou vaječnou omeletu?
V jednoduchosti je krása. Jak snadné je připravit dokonalou vaječnou omeletu, když víte, jak na to.