Recept na vejce natvrdo krok za krokem

Recept na vejce natvrdo krok za krokem

Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.

479090×

Vejce jako příloha

Vejce uvařená natvrdo mohou být používána jako příloha hlavních jídel. Mnoho kuchařů je například servíruje s koprovou omáčkou, vejce rozkrojené na půlky podáváme k čočce na kyselo. Také se vkládají do masových a sýrových rolád.

Samozřejmostí jsou takto upravená vejce jako ozdoba chlebíčků a studených obložených mís. 

Recept na vejce natvrdo krok za krokem

1) Před vařením si přichystáme následující suroviny a kuchyňské náčiní.

Připravíme si hrnec odpovídající velikosti, aby nebyl zbytečně velký. Přichystáme si přiměřené množství vody, aby vejce byla lehce potopena, avšak aby vody nebylo zbytečně moc, dále sůl a jehlu na propíchnutí vajec.

2) Stejně, jako u vaření vajec na hniličku, vejce na širším konci propíchneme, aby nepopraskala.

3) Vodu v hrnci osolíme a přivedeme k varu.

4) Do vroucí vody opatrně vložíme vejce. 

Vaříme podle velikosti od 8 do 10 minut. Poté vejce vyjmeme a ochladíme. Pouze v případě, že je podáváme ke snídani, tak je neochlazujeme a servírujeme teplé.

5) Vychladlá vejce důkladně oloupeme a můžeme podávat, případně využít do dalších receptů.

6) Velmi chutnou svačinou je například chleba s máslem a vejcem natvrdo nakrájeným na plátky.

Pro lepší chuť použijeme bylinkovou sůl.



Vyzkoušejte také: 

Pošírované vejce krok za krokem 

Vejce na hniličku krok za krokem 

Plněná vejce krok za krokem 

To nejlepší z velikonoční kuchyně

První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.

To

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz