Kořenovou petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky, oloupaný česnek nahrubo nasekáme. Petržel i s česnekem osmahneme na oleji s máslem dozlatova, vše zalijeme vývarem a asi 10 minut vaříme, potom polévku odstavíme z plotny.
Čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, kerblík, estragon) omyjeme, necháme okapat a natrháme na kousky, vložíme do polévky a metlou všechno důkladně rozšleháme. Zakysanou smetanu promícháme s bramborovou moučkou a přidáme do polévky, kterou prohřejeme, ale již nevaříme. Polévku na závěr dochutíme solí a pepřem.
Vejce uvaříme natvrdo, prudce zchladíme a oloupeme. Vajíčka nakrájíme na kousky.
Krémovou polévku rozdělíme do talířů, doplníme vejcem, ozdobíme zelenou bylinkou a horkou podáváme.
Foto: Shutterstock.com