Vaření.czMagazínRecept na pošírované vejce krok za krokem

Recept na pošírované vejce krok za krokem

Recept na pošírované vejce krok za krokem

Pošírování pochází z francouzského slova "pocher" a označuje šetrnou přípravu jídla v horké (nikoli vroucí) vodě. Tato úprava ponechává jídlu hodnotné látky a původní chuť.

165333×

U pošírování záleží na správném postupu

Je mnoho lidí, kteří se do přípravy pošírovaného vejce nepouští, protože se bojí nezdaru. Ani já jsem nebyla výjimkou. První pokus nebyl zcela nejzdařilejší, proto jsem si nechala poradit profesionálním kuchařem. Vysvětlil mi vše polopatě a já pochopila, že zde opravdu záleží na přesném dodržení postupu. Dnes přinášíme fotopostup na pošírované vejce krok za krokem, abyste recept i vy zvládli na jedničku a mohli si pochutnat na takzvaném ztraceném vejci.

Recept na pošírovné vejce krok za krokem

1) K přípravě pošírovaného vejce si připravíme hrnec, ten by měl být spíše vyšší a užší (cca 12 - 15 cm).

Kromě vajec budeme ještě potřebovat čistou misku a 50 ml octa.

2) Do připraveného hrnce dáme vodu a zapneme ohřev.

Když se ode dna začnou odlepovat první bublinky, přilijeme do vody ocet a opět počkáme na bublinky.

 3) Voda na přípravu pošírovaného vejce nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme! 

Toto pravidlo je třeba dodržet. Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír (rychle mícháme ve středu hrnce).

4) Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připravené mističky (hrníčku).

5) Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. 

Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.

6) Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 minuty.

7) Pak pošírované vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř, můžeme použít i děrovanou naběračku.

Vodu lze použít pro přípravu dalšího pošírovaného vejce.

8) Ztracená vejce servírujeme například na steaku, efektně vypadají také na listových salátech.

9) Když pošírované vejce umístíme na pokrm, z poloviny jej nařízneme, aby žloutek částečně vytekl.

U správně uvařeného vejce totiž nesmí žloutek ztuhnout, musí zůstat tekutý. Až na talíři pošírované vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.



Vyzkoušejte také: 

Vejce natvrdo krok za krokem 

Vejce na hniličku krok za krokem 

Jak uvařit vejce, aby neprasklo a dalo se dobře oloupat


Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou
(doba přípravy 15 min )

Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu

Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.

Jak

Mleté maso v nejlepší podobě: Recept na skotská vejce krok za krokem

Skotská vejce jsou vejce obalená v mletém mase, strouhance a následně smažená či pečená v troubě. Někdo je zná pod označením pštrosí vejce. Dnes si je připravíme krok za krokem.

Mleté

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena