Vyzkoušejte snadný recept na sytou polévku ze žlutého půleného hrachu, kterou servírujeme se ztraceným vejcem a šunkou.
250 g | žlutý půlený hrách |
1 ks | cibule |
3 lžíce | olej |
800 ml | kuřecí vývar |
200 ml | smetana ke šlehání |
4 ks | vejce L |
80 g | šunka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř | |
4 lžíce | ocet |
podle potřeby | |
čerstvá pažitka |
Den předem namočený hrách slijeme a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji necháme zesklovatět. Poté přidáme hrách, vše krátce orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme opepříme a zvolna uvaříme asi 25 až 30 minut doměkka.
Mezitím si připravíme ztracená vejce. Dva litry vody osolíme, okyselíme octem a přivedeme k varu, zamícháme do víru a postupně vložíme rozklepnutá vejce, která zvolna povaříme asi 3 minuty. Ztracená vejce necháme na sítu odkapat. Šunku nakrájíme na proužky a zlehka opečeme na másle.
Uvařený hrách odstavíme z tepla a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Potom polévku zjemníme smetanou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem, prohřejeme ale již nevaříme.
Krémovou hrachovku rozdělíme na porce, poklademe šunkou, vložíme ztracené vejce, ozdobíme bylinkami a podáváme s opečeným toustem. Polévku můžeme podávat i jako večeři.
Recept na hrachovou kaši krok za krokem
Kdo by neznal českou klasiku - hrachovou kaši. Je tak jednododuchá na přípravu a nenáročná na suroviny! S opečeným párkem, chlebem a okurkou nemá chybu!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena