Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou

Výborná snídaně nebo svačinka, při které nemusíte šlehat zdlouhavě omáčku ve vodní lázni.


4.230x
15 min

Postup přípravy

Pečivo si podélně rozkrojíme (kaiserku, housku, bagetku, ale můžeme použít i dva plátky toustového chleba), potřeme máslem a namazanou stranou dolů mírně opečeme na suché pánvi. Pečivo si připravíme na talíř a do pánve dáme na několik vteřin (stačí z jedné strany) opéct plátek šunky.

Příprava jednoduché holandské omáčky

Máslo necháme přejít varem, žloutek dáme do nádoby na mixování a při max. výkonu postupně (čůrkem) přiléváme ještě teplé máslo. Poté osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy - podle chuti. Když je omáčka hodně hustá, zředíme smetanou (já dávám 1 mlíčko do kafe).

Příprava ztraceného vejce

Vroucí vodu (tak, aby jen trochu probublávala) si okyselíme octem a osolíme. Vařečkou si vytvoříme vír, do jehož středu opatrně rozklepneme vejce. Okraje bílku se snažíme "urovnat" přes žloutek. Vaříme 2-3 minuty, vejce musí být uprostřed tekuté. Na opečené pečivo přeložíme plátek šunky, přidáme vejce, přelijeme omáčkou a přiklopíme druhou částí pečiva (já dávám omáčku pod vejce - tedy na šunku i na vejce, protože u nás není omáčky v této pochoutce nikdy dost).

Vejce benedikt s holandskou omáčkou nakonec ještě ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a obložíme zeleninou (rajče, paprika, okurka).


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou

Zpět na recept