V rendlíku nejprve přivedeme k varu vodu s octem a drceným celým pepřem. Poté snížíme plamen a zredukujeme přibližně o jednu třetinu. Sundáme z plamene a necháme vychladnout. Zchladlou tekutinu přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme do ní žloutky a směs vyšleháme.
Připravíme si hrnec s vodou a misku do něj položíme a zahříváme na plameni. V takto připravené vodní lázni šleháme směs přibližně 5 minut, až zhoustne, bude vláčná, lesklá a hladká.
Misku sundáme z vodní lázně a pomalu do ní přiléváme tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šleháme, až bude holandská omáčka hustá a lesklá. Nakonec do omáčky přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli.
Holandskou omáčku podle šéfkuchaře ihned podáváme k různým pokrmům podle chuti.
Tip: Na čtyři porce si v osolené vodě můžeme povařit kilogram zeleného chřestu (přibližně 4 minuty), ze kterého jsme odkrojili spodní konce a poslední třetinu stonků jsme oloupali škrabkou. Po uvaření chřest slijeme a necháme důkladně okapat. Chřest servírujeme zalitý holandskou omáčkou.