Vaření.czMagazínZkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů

Zkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů

Zkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů

Velikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.

1551×

Velikonoční pečivo nesmí na žádném stole chybět a těšíme se zpravidla nejen na to, až jej ochutnáme, ale i na samotné pečení. Mazanec či beránek jsou na českém velikonočním stole samozřejmostí, ale jak je to o kousek dál?

Mazurek – polský velikonoční koláč

Mazurek je typický polský velikonoční koláč, který může mít různé tvary, ale obvykle je to silná placka bohatě plněná lahodně sladkou náplní do tvarů nejrůznějších ornamentů či květin. Zdobit jej pak můžeme kousky mandlí, sušeným ovocem, ořechy či cukrářským zdobením. Název koláče patrně pochází od původního kmene obyvatel, tzv. Mazovců, žijících ve středním Polsku, ale původem tohoto jména může být i tradiční lidový tanec mazurka. Toto křehké a jemné pečivo je bezesporu symbolem polských Velikonoc a je zde jedním z hlavních velikonočních dezertů. K prodloužení trvanlivosti koláče pak slouží i hojně používaná čokoládová poleva.

Velikonoční Paska – specialita z východního Slovenska

Na východě Slovenska se dodnes připravuje koláč Paska, který se tradičně připravuje ve tvaru velikonočního beránka a na svátečním stole nahrazuje chléb. Velikonoční Paska klame svým bohatým zdobením a líbivým vzhledem, její chuť není zdaleka tak výrazná. Ve srovnání s naším mazancem je koláč Paska chuťově daleko jednodušší, daleko více tedy připomíná chléb, což je však jeho účelem. Paska není a ani v minulosti nebyl dezertním pečivem, ale přílohovým chlebem k domácí vařené šunce.

Velikonoční pečivo v Německu a Rakousku – koblihy či perník

Spoustu podobností s naším tradičním velikonočním jídelníčkem bychom našli v Německu. Tady najdete o Velikonocích malovaná vejce i hutné mazance, ale také skopové nebo jehněčí maso, koláče a koblihy. V Rakousku se však Velikonoce honosí navíc krásou a vůní zdobeného perníku. V předvelikonoční době se tu velmi ujal zvyk velikonočního vyznávání lásky, který se dodržuje na čtvrtou postní neděli. Zamilovaní a lidé sobě blízcí se toho dne obdarovávají zdobenými perníkovými srdíčky.

Velikonoce na Ukrajině – mazanec a jiné dobroty

Ve sváteční den se na Ukrajině stejně jako u nás všichni sejdou u jednoho stolu, aby společně hodovali. Přiťuknou si vařeným vajíčkem a zakrojí si tradiční mazanec. Jí se klobásy a spousta masových jídel, vaječné pokrmy a tradiční bramborový salát. Jídlo se nosí také na hroby blízkých, kde se o ně také přiťukne vajíčkem. K dalším tradicím tu patří obdarovávání drobnostmi a úplný zákaz jakékoli práce.

Velikonoční pečení u nás – mazanec, jidáše i beránek

Naše velikonoční zvyky a tradiční pokrmy nemusíme představovat, přesto o nich možná ještě úplně všechno nevíte. Například mazanec připomíná slunce a hojnost, kterou přináší, a kdysi se připravoval dokonce i ve slané podobě se sýrem. Jidáše naopak symbolizují provaz, na kterém se Ježíšův zrádce oběsil. Beránek k nám přichází z Božího stáda a je symbolem obřadního obětování v dávných dobách. Dnes beraní maso nahrazuje pečivo ve tvaru beránka, kterého usazujeme do středu velikonoční tabule a zdobíme mašlí.

Přečtěte si také a inspirujte se vybranými recepty

Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří

Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.

Velikonoční

Videorecept: Celozrnný velikonoční mazanec podle Anny

Vyzkoušejte Velikonoce pojmout trochu zdravěji a zkuste univerzální celozrnné špaldové těsto, ze kterého můžete vytvořit mazanec, jidášky nebo další velikonoční dobroty!

Videorecept:

Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?

Velikonoce se kvapem blíží a jistě se už ohlížíte nejen po velikonočních receptech, ale i po výslužce pro koledníky a s dětmi plánujete barvení vajíček. Nachystejte si letos doma oslavu jarních svátků se vší parádou!

Přírodní

Foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena