Velikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
Jeden z největších křesťanských svátků, kterým jsou Velikonoce, se slaví v mnoha koutech světa. Slaví se dokonce i tam, kde byste to nečekali, ale kde velká křesťanská komunita zavedla a nadále udržuje své tradice. K těm pochopitelně patří i oslavy Velikonoc.
V Anglii se už nějakou dobu před Velikonocemi plní regály v obchodech čokoládou v mnoha podobách. Krabice čokoládových vajíček, králíků, ovcí, medvídků, kuřátek a dalších vás nenechají na pochybách, že čokoláda tady prostě patří k věci. Nejtradičnějším a velmi oblíbeným velikonočním pokrmem jsou hot cross buns, tedy malé a nadýchané velikonoční bochánky zdobené na svém povrchu do tvaru kříže, což připomíná Kristovo ukřižování. Podávají se teplé, nejlépe mazané máslem nebo medem. Kromě nich jsou v Anglii oblíbené velikonoční muffiny, cupcakes ve tvaru hnízda a další sezónně zdobené sladkosti. Rodiny se často scházejí u slavnostní jehněčí pečeně nebo si zajdou na tuto pochoutku do některé restaurace.
Velikonoční hot cross buns krok za krokem
Recept na anglické bochánky, které připomínají naše velikonoční mazanečky. V tomto receptu si můžete vyzkoušet jejich veganskou variantu krok za krokem.
Portugalsko je katolická země a oslavy Velikonoc tu mají velkou váhu. K tradičnímu nedělnímu obědu se o Velikonocích podává cabrito, což je pečené jehněčí maso podávané s pečenými bramborami a často také s pečenými kaštany. Na Velký pátek se tradičně připravuje sušená slaná treska bacalhau. Další tradiční portugalskou velikonoční pochoutkou je folar da Páscoa, bochánek ze speciální mouky plněný uzeninami a portugalskou klobásou. Často se podává s vejcem uvařeným natvrdo, které představuje vzkříšení, a s křížem na vrchu symbolizujícím ukřižování. Existuje v mnoha slaných i sladkých variantách a jeho podoba se liší dle regionu.
Pravoslavným Velikonocům předchází čtyřicetidenní půst, po kterém následuje týden modliteb a rozjímání, lampiónové průvody i rodinné hodování. Stoly jsou připravené na slavnostní pohoštění a zdobí je červeně obarvená vejce a posvěcené zelené ratolesti. K jídlu obvykle nechybí kuřecí polévka avgolemono, jehněčí či kůzlečí pečeně, špenátový koláč se sýrem, pečené brambory s citronem a oreganem, olivy, tzatziki či hroznové listy plněné rýží. Jak dezert pak přichází na řadu sladký řecký chléb, připomínající náš mazanec.
Francouzskou velikonoční tabuli zdobí jehněčí pečínka, symbolizující Kristovu oběť, jako příloha k ní se podává restovaná jarní zelenina nebo zelené fazolky, dále pak vaječná omeleta s houbami. Hojně se podávají také sladké dezerty, samozřejmě se sklenkou kvalitního vína. Všechny cukrárny mají kolem Velikonoc velmi napilno a dávají najevo, že tento svátek je ve znamení čokolády na všechny možné způsoby. Stejně jako u nás, i tady je hlavním velikonočním symbolem vejce.
Asi vás to překvapí, ale i v Indii se slaví Velikonoce. Křesťanská populace tu sice tvoří pouhé 2,5 %, ale protože je Indie druhou nejlidnatější zemí na světě, necelé 3 % zdejší populace představují až 25 milionů lidí. Čokolády s velikonoční symbolikou, květiny a barevné lucerničky jsou oblíbeným velikonočním dárkem a k tradičním pokrmům tu patří ovocné koláče Simnel se dvěma vrstvami mandlové pasty. Ty se tradičně podávají na Boží hod velikonoční. Díky zdejšímu klimatu tu lidé často tráví Velikonoce na pláži.
Zkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů
Velikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční české velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.