Borůvková sezóna je tady! Pojďme si maximálně užít tyto modravé plody, které mají široké využití v kuchyni, a to nejen při přípravě sladkých pokrmů.
Letní horko bývá v posledních letech skutečně úmorné. Vysoké teploty mohou ovlivňovat naše fyzické zdraví, ale také chuť k jídlu. Přesto je dobré vědět, že letní jídelníček si můžeme jednoduše přizpůsobit tak, abychom pro sebe mohli efektivně využít chladící účinky některých potravin.
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Všichni víme, že ne vždy nám na dovolené (zvlášť s dětmi) vystačí peníze na návštěvu restaurací a stánků, které jsou na každém rohu. Pokud se rozhodneme vyrazit na dovolenou, kde si můžeme připravit vlastní pokrmy, budou se hodit tipy, co vařit, aby nám to nezabralo příliš času, a přesto jsme si pochutnali.
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Prázdniny jsou před námi, stejně jako výlety po Česku a cesty do zahraničí. Obligátních řízků jsou někteří cestovatelé možná již přejedeni. Čím jiným se tedy vybavit na dlouhou jízdu na dovolenou?
Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová (sladší) varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku, mrkvové natě či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Grilování je doslova gastronomické umění a k dokonalému výsledku a pokrmu, který voní až k sousedům, jsou potřeba znalosti, zápal, ale také pořádné nářadí. Chcete se stát profíkem v grilování? Potom vám nesmí chybět grilovací sada, o kterou si dnes zasoutěžíme.
Právě si užíváme sezónu třešní a jahod, tedy i sezónu bublanin. Jde o tradiční a oblíbený moučník, který zvládnou i začátečníci, často je klasická bublanina také volbou pro první pečení s dětmi. Pokud už máme zavařeno, spotřebujeme do ní také ovoce, kterého je zrovna nadbytek. Jak ale upéct tu nejlepší bublaninu na světě?
V červnu se již ve velkém radujeme z plodů na našich zahrádkách. Všechno kvete, zelená se a my nevíme, co s množstvím úrody. Jak právě utržené ovoce a zeleninu využít v kuchyni? Řekneme si pár užitečných rad ke zpracování a v našem KVÍZU se třeba dozvíte nějakou tu perličku, kterou jste o červnových surovinách netušili.
Červen zahajuje období pro lehké, rychlé a odpočinkové vaření, plné čerstvých surovin, vitamínů a jídel, která nás rozhodně nezatíží. Zapomeňte v těchto dnech na hutné omáčky a hromady sytých příloh. Je čas na jednoduchá jídla, u jejichž přípravy strávíte mnohem méně času.
Léto chceme určitě všichni trávit jinak než u plotny, proto je to období lehkých a na přípravu rychlých jídel. To ale neznamená, že bychom si během letních měsíců nechtěli pochutnat. Skvělým řešením jsou proto těstoviny, které si můžete připravit na dlouhou řadu způsobů.
Mezinárodní den dětí připadá každoročně na 1. června. K oslavě se pořádají různorodé kulturní a sportovní akce. Měl by to být den plný smíchu, radosti a takového jídla, které děti milují. Přinášíme vám pár receptů, které se mohou na dětskou oslavu náramně hodit.
Mleté maso má spoustu podob, můžeme ho variabilně dochucovat, upravovat a v jakékoli podobě si na něm pochutnáme. Vybrali jsme pro vás 8 receptů, které jsou snadné na přípravu a vhodné pro jakoukoliv příležitost.
Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv, a to metodou lisování a jinými mechanickými postupy. Je využíván především při výrobě pokrmů, ale také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou a neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, jeho konzumace je považována za velmi prospěšnou našemu zdraví. A víte, že je vhodný i na opalování?
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
Už během dubna začaly růst divoké bylinky a některé druhy zeleniny, půlka května nám však přináší další zásobu jarních potravin nabitých živinami a svěžestí jara, které by měly v tuto dobu pravidelně obohacovat náš stůl. Květen je další měsíc, kdy se vyplatí jíst sezónně, a proto se pojďme podívat, na čem si v tomto měsíci určitě pochutnáte.
Plíseň na potravinách je běžným jevem, a tak se každému z nás čas od času stane, že najdeme například v chlebníku kus zapomenutého pečiva pokrytého plísní. Možná máte ve zvyku plíseň z určitého místa jednoduše odstranit. A zbylé, na první pohled nenapadené pečivo či jinou potravinu, pak dále zpracovat nebo přímo zkonzumovat. Počínáte si však správně?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena