Olivový olej je rostlinný olej získaný z oliv, a to metodou lisování a jinými mechanickými postupy. Je využíván především při výrobě pokrmů, ale také v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou a neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, jeho konzumace je považována za velmi prospěšnou našemu zdraví. A víte, že je vhodný i na opalování?
Olivový olej rozhodně není výdobytkem poslední doby, právě naopak. Provází lidstvo už celé tisíciletí a za posledních zhruba dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale po celou dobu, co ji lidstvo zná, byla také předmětem nejrůznějších obchodních spekulací a podvodných praktik.
V obchodech narazíte na nejrůznější druhy olivových olejů. I když jsou v zajímavých lahvích a mají pestré etikety, nemusí to být samo o sobě zárukou jejich kvality. I mezi olivovými oleji jsou levnější verze, které jsou často extrahovány pomocí chemikálií, v horších případech jsou dokonce naředěné pomocí zcela jiných druhů levných olejů. Nejlepší a nejkvalitnější typ olivového oleje je extra virgin, neboli extra panenský. Aby mohl nést toto označení, musí však splňovat přesné standardy týkající se chutě a vůně, navíc musí být získáván čistě přírodní cestou. Extra virgin olivový olej má vysoký obsah fenolických antioxidantů, díky kterým je považován za zdraví prospěšný.
Zpočátku se u nás mluvilo o olivovém oleji pouze v souvislosti se studenou kuchyní. Mnohé hospodyňky si tak olivový olej šetřily jen do salátů. Dnes už víme, že po něm můžeme sáhnout i při tepelném zpracování potravin, je však dobré vědět, jak s ním pracovat. Vysoká teplota při smažení může například způsobit změnu chuti a vůně olivového oleje, nesnižuje to však jeho nutriční hodnoty.
Je důležité, aby olej nedosáhl kouřového bodu, který se u extra panenského olivového oleje (v závislosti na kvalitě) pohybuje mezi 185 °C až 204°C. Pokud chceme z olivového oleje získat opravdu co nejvíce užitku, zůstává jeho použití ve studené kuchyni tou nejlepší volbou. Při výběru olivového oleje můžete také vyzkoušet olej v BIO kvalitě, která zaručuje pěstování oliv bez pesticidů, a i další zpracování bez použití chemikálií. Některé ochucené oleje umí bravurně skrýt své nedostatky ohledně kvality. Například barva oleje se zvýrazňuje karotenem, vůně a chuť se dochucuje kvalitnějšími oleji, nebo i chemickými přísadami.
Chystáte se na vysněnou dovolenou do některé ze středomořských destinací? Pak vás možná kromě slunných pláží potěší i místní kuchyně, která se řadí k nejzdravějším na světě. Středomořská kuchyně je známá hojným využitím čerstvých lokálních surovin, ke kterým bezesporu patří také olivový olej, někdy trefně přezdívaný tekuté zlato. V pokrmech italské, řecké, španělské či portugalské kuchyně se s ním setkáte velmi často, podává se k čerstvé zelenině, luštěninám, rybám, mořským plodům, těstovinám, salátům, sýrům nebo jen tak k pečivu - vyzkoušejte třeba výbornou domácí focacciu. Můžete si jej přivézt i jako praktický a vkusný suvenýr, ale také jako jedlý dárek pro své známé, který vždycky potěší.
Olivový olej prospívá i pleti. Pokud hledáte způsob, jak získat dokonalé opálení, pak vsaďte právě na extra panenský olivový olej. Jeho lesk přitahuje na kůži sluneční paprsky, tím se aktivují melanocyty, pokožka produkuje více melaninu, tím vzniká i výraznější opálení. Olivový olej navíc pokožku významně vyživuje a hydratuje, takže pokožka se nevysušuje a opálení déle vydrží.
Odlehčete jídelníček pravým řeckým salátem: Bude chutnat jako na dovolené!
Možná jste si pravý řecký salát (choriatiki) oblíbili na některé z dovolených, ale je velmi snadné si ho připravit i doma. Příprava zabere asi 20 minut a výsledek nikdy nezklame. Základem je čerstvá zelenina, sýr feta, olivy, kvalitní olivový olej a oregano.
Dýňový olej: Proč si jej dopřát a jak ho využít v kuchyni?
Dýňový olej má lahodnou chuť a považuje se za dokonalý všelék. Získává se ze semen tykve obecné neboli dýně a lisuje se za studena. Má specifickou chuť i vůni, charakteristická je pro něj tmavě zelená přecházející do červena, až téměř černá barva, a příznačná oříšková chuť, díky které je velmi oblíben. Je skvělý do salátů, ale třeba i k dochucení těstovin.
Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni
Kokosový olej pochází z kokosové palmy, botanickým názvem kokosovníku ořechoplodého. Nebeský strom je ceněný pro své hojivé vlastnosti a znám jako jedna z nejzdravějších potravin.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika