Vaření.czMagazínKokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni

Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni

Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni

Kokosový olej pochází z kokosové palmy, botanickým názvem kokosovníku ořechoplodého. Nebeský strom je ceněný pro své hojivé vlastnosti a znám jako jedna z nejzdravějších potravin.

44302×

Jak se vyrábí kokosový olej

Samotný olej (tuk) se vyrábí z bílé dužiny kokosových ořechů, které jsou domorodci ručně sbírány v palmových hájích. Dužina se oddělí od tuhé slupky a drtí, z ní se pak lisuje exotický kokosový olej s nezaměnitelnou vůní. Nejpřirozenější metodou výroby kokosového tuku je lisování za studena, takto vyrobené oleje se pak označují jako panenské. Tato výroba je velmi šetrná, získáme menší množství oleje, zato kvalita je na té nejvyšší úrovni. Opravdu kvalitní panenské oleje neprocházejí vysokými teplotami při samotné výrobě a ani při jakékoli další manipulaci. Panenský kokosový olej se zásadně vyrábí bez syntetických prostředků, jedná se o čistý přírodní produkt.

Všestrannost kokosového oleje

Použití kokosového oleje je až neskutečně univerzální a účinky přímo zázračné - v kuchyni, v domácí lékárničce, mezi kosmetickými produkty a také v péči o chrup. Podívejme se společně na klady panenského kokosového oleje a začněme jej využívat kdykoli nám to peněženka dovolí. Výhodou je, že tentýž olej, který použijeme v kuchyni, najde uplatnění právě při péči o pokožku, zuby, o tlapky domácích mazlíčků apod. Kokosový olej se prodává jako čistě přírodní olej bez příměsí, které by mohly ovlivnit kvalitu. Takto se o nás postará sama příroda tím nejlepším možným způsobem.

Kokosový tuk je vhodný i při dietách

Olej a dieta? Ano! U kokosového oleje opravdu platí, že jej bez obav použijeme k jemnému dochucení pokrmů a k úpravě životosprávy. Kokosový olej je znám tím, že se delší dobu tráví a energii uvolňuje postupně, v těle se neusazuje (rozkládá se na glukózu), má méně kalorií než běžné tuky, nezatěžuje štítnou žlázu, neobsahuje cholesterol, upravuje střevní mikroflóru a podporuje metabolismus. Kokosový olej má silně zasycovací schopnost, typickou vůni a chuť, jako potravina je nenahraditelný. Za studena lisovaný kokosový olej si uchová řadu vitamínů (A, C, E) a tělu prospěšné mastné nasycené kyseliny, kterých obsahuje celých 85 %.

Zázračné účinky kokosového oleje

Kokosový tuk (olej) obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové s antibakteriálními vlastnostmi a kyseliny kaprylové s antivirovým působením. Cenný obsah s dalšími vzácnými kyselinami (kyselinou kaprinovou nebo myristovou) dělá z kokosového oleje velmi účinné přírodní antibiotikum. Kokosový olej pomáhá při léčbě bakterií, kvasinek a nepříjemné kandidózy. Vhodné je vnitřní užívání po lžičkách a také vnější potírání postižených míst. Kokosový olej pomáhá při hojení vyrážek, jizev, akné či ekzémů. Panenský kokosový olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, díky čemuž zpomaluje stárnutí buněk. Dále působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě a dokonce i rakovině a Alzheimerovy choroby.

Kokosový olej používáme k vaření a pečení

Kokosový olej se vyznačuje dlouhodobou trvanlivostí a tepelnou stálostí až do 200 °C. Díky nasyceným mastným kyselinám lze kokosový olej užívat ve studené i teplé kuchyni, hodí se na vaření, pečení i smažení (nepřepaluje se). Dodává pokrmům jedinečnou exotickou vůni a originální chuť. Nejlépe doplní ostré orientální a asijské pokrmy.

V teplé kuchyni se hodí zejména k masu, zelenině, pečeným bramborám a grilovaným pokrmům, ve studené kuchyni se užívá k dochucení salátů, pomazánek či jen tak k mazání na chleba. Hodí se k pečení moučníků, přípravě palačinek, dochucení sladkých dezertů, pohárů a obilné kaše. Kokosový olej v kuchyni nahradí jakýkoliv jiný běžně užívaný tuk.

Kokosový tuk - balzám pro tělo

Jemný a voňavý kokosový olej poskytne vaší pokožkce tu nejlepší možnou péči, zpomaluje stárnutí a omezuje tvorbu vrásek. Skvěle nahradí tělové mléko, krásně se vstřebá a nezanechá mastný film. Kokosový tuk zvláční sušší pokožku, zklidní pleť citlivou, vyřeší potíže s alergickými reakcemi, ekzémy, akné a popraskanou kůží (paty, lokty). Kokosový olej užijeme jako odličovadlo, k thajským a havajským masážím, k praktikám indické ajurvédy, ke zklidnění pokožky po opalování, k regeneraci kůže spálené a jeho vlastnosti uvítáme ho i po holení. Dá se použít jako přírodní lubrikační gel, k péči o rozpraskané bradavky při kojení a jako prevence strií.

Pečujme o vlasy pomocí kokosového oleje

Při péči o vlasy je kokosový olej ceněn hlavně v Asii. Působí velmi regeneračně na suché konečky vlasů, zmírňuje jejich lámání a vypadávání, odstraňuje potíže s lupy, dodává vlasům lesk a vyživuje vlasovou pokožku. Pro vlasy poškozené a třepivé bude vlasový zábal z kokosového oleje pravým elixírem! Jak na to? Kokosový olej nahřejeme, asi lžíci vetřeme do vlhkých vlasů a necháme půl hodiny působit. Poté vlasy myjeme běžným způsobem. 

Přírodní bělení zubů kokosovým olejem

Zní to nevěrohodně, ale kokosový olej opravdu vybělí přírodní cestou vaše zuby. Po klasickém čištění zubů naneseme na kartáček trochu oleje a zuby 2 -3 minuty třeme. Po pár týdnech budou zuby o poznání bělejší. Plusem navíc je omezení aft v ústech, zamezení tvorby zubního kazu a zklidnění podrážděných dásní.

Kokosový tuk pro domácí mazlíčky

I domácí mazlíčci ocení vlastnosti kokosového oleje. Je tou pravou volbou pro promazání tlapek po zimní procházce, kdy tlapky zvířat velmi trpí chladem a působením posypové soli. Vnitřní užívání kokosového tuku prospěje imunitě, zlepší kvalitu srsti a vyživí klouby.

Foto: Sxc

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena