Už během dubna začaly růst divoké bylinky a některé druhy zeleniny, půlka května nám však přináší další zásobu jarních potravin nabitých živinami a svěžestí jara, které by měly v tuto dobu pravidelně obohacovat náš stůl. Květen je další měsíc, kdy se vyplatí jíst sezónně, a proto se pojďme podívat, na čem si v tomto měsíci určitě pochutnáte.
Výživové trendy moderní doby nás nabádají, abychom se co nejvíce drželi lokálních druhů potravin, tedy těch, které rostou a dozrávají u nás, stejně jako těch sezonních, které jsou k dispozici v daném ročním období. Dnes už běžně dostupné exotické druhy ovoce a zeleniny by měly zůstat jen občasným zpestřením našeho jídelníčku.
Hlavní sezóna čerstvého ovoce nastává pochopitelně v létě. Jarní měsíce jsou spíše obdobím bylinek a prvních druhů zeleniny, na sklizeň ovoce je ještě brzy, ale objevují se už první jahody. Zásoba první jarní zeleniny je daleko pestřejší, patří sem zejména chřest, cibule, jarní cibulka, ředkvičky, kedlubny, mrkev, listový salát či rané brambory. Na rozdíl od nových a pozdních brambor se rané odrůdy dlouhodobě neskladují, protože obsahují větší množství vody, a naopak méně škrobu. Také proto se nehodí na přípravu bramborové kaše nebo třeba těsta na knedlíky.
Květnové dny jsou doslova nabité vitamíny. Zelené listy salátů jsou v tuto dobu pro většinu z nás nutností a taky se skvěle vyjímají na talíři. Stačí je dochutit svěží zálivkou, doplnit lehkým kuřecím plátkem, sýry, vajíčkem, olivami nebo i vařenou cizrnou. Velmi očekávané jsou také štiplavé ředkvičky, které milujeme jen tak na chlebu s máslem nebo nasekané v lahodné svěží pomazánce. Vyzkoušet můžete také naložení ředkviček do sladkokyselé zálivky. Chřest je vitamínová bomba, která je zároveň oblíbeným a moderním trendem. Zelený chřest má jemnou, lehce nahořklou chuť a je snadno k dostání. Bílý chřest je o trochu sladší, bývá ale také dražší a hůře dostupný. Chřest je hotová lahůdka, pokud je krátce povařený a přelitý máslem. Můžete si z něj připravit také lahodnou krémovou polévku, nebo jej zapéct se sýrem.
V květnu jsou na trzích k dostání mladé a křehké bulvy kedluben s jemnou máslovou chutí. Skvělá je syrová, ale i do pomazánky nebo do polévky, hodí se do zeleninových nebo i těstovinových salátů, můžete ji zapékat nebo i dusit se zelím. Nakyslá rebarbora zase osvěží každý dezert. Řapíky před použitím důkladně oloupejte, listy vyhoďte, ty jsou jedovaté. Špenát se v květnu dostává na vrchol své sezónní dostupnosti. Obsahuje velké množství živin včetně železa, vápníku a vitaminu C. Má i vysoký podíl antioxidantů. Můžete jej přidávat do salátů a těstovin, výtečně chutná i v ranním smoothie. Spolu s rozmixovaným ovocem se po ránu stává vitaminovou bombou číslo jedna.
V květnu se začíná sklízet obyčejná kuchyňská cibule, která obsahuje mnohé důležité vitamíny, kyselinu listovou, mangan, draslík a další tělu prospěšné látky. Patří mezi přírodní prebiotika, která přispívají k normální funkci trávicího systému. S běžnou cibulí jde v tuto dobu ruku v ruce jarní cibulka, která není tak ostrá a nedráždí zažívání. Přispívá ke správné hladině cukru a cholesterolu v krvi, obsahuje také vyšší množství kyseliny listové. Je skvělá na posypání a dozdobení salátů i nejrůznějších druhů příloh, hodí se všude tam, kam se hodí i běžná cibule. Vychutnejte si proto hojně její zelenou svěžest, dokud se nabízí.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Maso na kedlubnách v 5 variacích: Neuvěříte, jak skvěle chutná!
Jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Zkoušeli jste někdy tuto košťálovou zeleninu zkombinovat s masem? Budete překvapeni, jak takové kuřecí, vepřové a dokonce i rybí maso právě kedlubna doplní. Vybrali jsme pro vás 5 výborných receptů, které doporučujeme vyzkoušet ke všednímu, ale klidně i k nedělnímu obědu.
Ředkvičky v jarním jídelníčku: Víte, že se hodí i k tepelné úpravě?
První ředkvičky vyhlížíme stejně nedočkavě jako samotné jaro, pochutnají si na nich děti i dospělí. Plátky čerstvých ředkviček obvykle zdobíme namazané chleby a chlebíčky, připravujeme z nich chutné pomazánky a přidáváme je do mnoha druhů salátů. Ale hodí se i pro tepelnou úpravu na spoustu způsobů. Svou barvou působí velmi atraktivně a jejich chuť dodá pokrmům ten správný říz.