První ředkvičky vyhlížíme stejně nedočkavě jako samotné jaro, pochutnají si na nich děti i dospělí. Plátky čerstvých ředkviček obvykle zdobíme namazané chleby a chlebíčky, připravujeme z nich chutné pomazánky a přidáváme je do mnoha druhů salátů. Ale hodí se i pro tepelnou úpravu na spoustu způsobů. Svou barvou působí velmi atraktivně a jejich chuť dodá pokrmům ten správný říz.
Ředkvičky patří k nejoblíbenějším druhům jarní zeleniny, a protože se snadno pěstují, často využíváme kdejaký volný koutek na zahrádce i na balkoně, abychom si mohli pochutnat na vlastních výpěstcích. Ředkvičky se hodí k přípravě mnoha pokrmů, navíc působí blahodárně i na naše zdraví.
Ředkvičky se pěstují v mnoha podobách, liší se tvarem, velikostí, barvou i chutí. Různá je samozřejmě i doba jejich setí a sklizně. Ředkvičky obsahují řadu vitamínů, minerálů a mnoho jiných prospěšných látek. Ředkvičky podporují chuť k jídlu a usnadňují trávení. Jsou vhodné i při hubnutí, protože mají nízkou kalorickou hodnotu. Největší uplatnění pro ně máme v syrovém stavu, ale není třeba se bránit ani jejich tepelné úpravě.
Ředkvičky chutnají skvěle v kombinaci s tvarohem, čerstvou pažitkou, koprem nebo petrželkou a s natvrdo uvařenými vejci. Pomazánky s čerstvou chutí a krásnou barvou ředkviček jsou u nás velmi oblíbené, mnozí z nás si je určitě pamatují i z dětství. Čerstvé ředkvičky stačí například nastrouhat na struhadle, smíchat s tvarohem a pomazánkovým máslem, přidat vajíčka, dochutit solí, trochou citronové šťávy a dozdobit čerstvými bylinkami.
Na jaře máme chuť na všechno lehké, čerstvé a křupavé, a saláty jsou tím pravým, čím si můžeme „spravit chuť“ po těžkém a hutném zimním jídelníčku. Listový salát rozebereme, omyjeme, můžeme pokrájet, přidáme rajčata, jarní cibulku, ředkvičky pokrájené na jemné plátky, bylinky jako je například medvědí česnek, ozvláštnit můžeme sýrem a dýňovými nebo piniovými semínky.
Bohatou úrodu ředkviček si můžeme jednoduše naložit a zachovat tak jejich vitamíny a čerstvost po mnohem delší dobu. Očištěné a omyté ředkvičky pokrájíme na menší kousky a naskládáme do čisté sklenice. Zalijeme octovým nálevem. Nakládané ředkvičky uchováváme v chladu.
Využití ředkviček v teplé kuchyni je možná pro někoho méně známé, někdo však na ně nedá dopustit a tvrdí dokonce, že tepelně upravené jsou daleko lepší než ty syrové. Ředkvičky tepelnou úpravou ztratí pověstnou palčivost a získají jemnější nasládlou chuť, můžete z nich připravit superzdravou a výtečnou polévku, omáčku, restovanou přílohu k masu, vaječnou omeletu, ředkvičkové placky i karbanátky. Ředkvičky je možné dusit, grilovat, zapékat i smažit.
Ředkvičkové listy by neměly patřit do koše. Obsahují totiž vitamin C, A, E i vitaminy skupiny B. Mají lehce štiplavou a zároveň jemnou chuť, a mimo jiné pomáhají dezinfikovat organismus. Doporučují se i jako lék na infekce zažívacího traktu. Skvěle se hodí do nejrůznějších jarních salátů, ale můžete si z nich připravit i méně tradiční pesto. Poslouží k tomu dobře propláchnuté ředkvičkové listy, olivový olej, slunečnicová semínka a hrst bylinek, například bazalka, medvědí česnek nebo i nať z jarní cibulky.
Ředkvičky, levná a na pěstování nenáročná zelenina s jemně štiplavou chutí, která díky své nízkokalorické hodnotě nesmí chybět v jarním odlehčovacím jídelníčku.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Březen se brzy překulí do své druhé poloviny a kolem nás se začne probouzet jaro. Všichni bychom proto měli s prvním oteplením vyrazit do přírody, načerpat sílu z prvních teplých slunečních paprsků a vstřebat tak do těla první doušky jarní vitality a energie.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena