Vaření.czMagazínŠalotka: Víte, proč se jí říká posvátná cibulka?

Šalotka: Víte, proč se jí říká posvátná cibulka?

Šalotka: Víte, proč se jí říká posvátná cibulka?

Šalotku kdysi lidé považovali za posvátnou a používali ji při náboženských obřadech. Také dnes jí mnoho kuchařů dává přednost před klasickou cibulí. Zjistěte proč.

49040×

Vzhled a původ šalotky

Šalotka pochází z orientálních zemí a přední Asie. Někdy se jí též říká česnek askalonský nebo množilka. Je to malá štíhlá cibulka rostoucí v trsech, její slupka má obvykle hnědočervenou barvu. Chuťově je jemnější než klasická cibule, postrádá typickou palčivou cibulovou chuť, je spíše nasládlá a chutná mírně po česneku. Konzumuje se nejen cibulka, ale i šalotková nať, která připomíná svým vzhledem pažitku.

Proč (a jak) vařit s šalotkou

Na šalotku nedá dopustit spousta kuchařů. Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa. V přímořských státech se připravují ryby a mořské pokrmy pouze na šalotce. Šalotku lze použít i do polévek a salátů. Oblíbené je také šalotkové máslo a bílé omáčky s šalotkou, vynikající je i naložená ve sladkokyselém nálevu. Na saláty a pomazánky můžete použít i šalotkovou nať. Šalotka se pro svou jemnou chuť hodí i k přímé konzumaci.

Šalotku si zamilují všichni, kteří nemají rádi typicky palčivou cibulovitou chuť a upřednostňují spíše jemnější cibulovou zeleninu.

Šalotka jako lék

Výhodou šalotky je, že narozdíl od klasické cibule nevyvolává plynatost. Má vyšší obsah sušiny a cukru, obsahuje řadu vitamínů (A, B, C) a minerálů (draslík, železo, mangan, zinek, vápník, fosfor, hořčík, sodík, síra, křemík, selen, jód), organických kyselin a silic s protibakteriálním účinkem. Díky obsahu pektinů a slizů pomáhá při onemocnění průdušek. Dále zlepšuje trávení, vyrovnává hladinu cukru v krvi i krevní tlak. Stejně jako cibule a česnek pomáhá snížit riziko rakovinného bujení.

Pěstování a skladování šalotky

Pěstování šalotky není náročné. Sází se obvykle v březnu a sklízí na počátku léta. Půda by měla být spíše suchá než mokrá. Šalotka dobře snáší i mrazy. Z jedné cibule vyroste postupně trs několika dalších cibulí - proto se jí lidově říká množilka. Pokud necháte zaschnout nať, můžete ji v chladu skladovat až dva roky!

Vyzkoušejte některé z receptů se šalotkou 

Rychlý listový špenát
(doba přípravy 10 min )

Plněná vepřová panenka s hráškovým pyré
(doba přípravy 45 min )

Rozmarýnové kuře se šalotkou
(doba přípravy 1 h 30 min )

Pečená jarní zelenina
(doba přípravy 1 hod )

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

Recept na výbornou polévku původem z Francie. Základem je cibule, bílé víno a k podávání nesmí chybět bílá opečená bagetka a sýr. Uvaříme si ji krok za krokem.

Recept

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena