Letní horko bývá v posledních letech skutečně úmorné. Vysoké teploty mohou ovlivňovat naše fyzické zdraví, ale také chuť k jídlu. Přesto je dobré vědět, že letní jídelníček si můžeme jednoduše přizpůsobit tak, abychom pro sebe mohli efektivně využít chladící účinky některých potravin.
Než sáhnete po zmrzlině, sklenici ledové kávy nebo lahvince dobře vychlazeného bílého vína, zkuste popřemýšlet o tom, co si dát na talíř. V parných letních dnech bude vhodné jídelníček celkově odlehčit. Vyhněte se proto hutným a tučným jídlům nebo sytým polévkám, které se budou hodit spíše na podzim.
Naši předkové dobře věděli, proč jedí v zimě víc masa a kořeněných jídel, zatímco v létě spíš čerstvou zeleninu. Syté polévky a hutné omáčky bude lepší si vychutnat až v podzimním období, kdy nás příjemně zahřejí. V létě však tato jejich schopnost není pro tělo žádoucí. Během vysokých letních teplot si neprospějeme ani některými hřejivými druhy koření, například skořicí, zázvorem, pepřem, hřebíčkem, ale i hořčicí nebo česnekem. Hůře stravitelné potraviny mají tendenci nás zahřívat, proto by váš letní jídelníček měl obsahovat spíš lehká jídla. Jídel a nápojů, které umí pracovat s naší termoregulací, je celá řada.
Každá potravina má v sobě určitou energii. Pro nás jde jednoduše o kalorie, tradiční čínská medicína se však nad ní zamýšlí po svém a u jednotlivých potravin rozlišuje, zda do těla přinášejí chlad nebo teplo. Každý z nás přitom intuitivně tuší, jaká jídla kdy jíst. Například když je venku horko, nemáme přirozeně chuť na těžká jídla a hutné omáčky, stejně jako v zimě nemáme chuť konzumovat ledový salát, rajčata a chladivé okurky. Potraviny, které mají ochlazující účinky, je vhodné během léta zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Inspirujte se proto moudrostí tradiční čínské medicíny a zkuste se v létě pravidelně zásobit potravinami, po kterých se budete cítit osvěžení a plní energie.
Tropické a subtropické plody jak ananas nebo citrusy jsou dobře známými ochlazujícími druhy ovoce, stejně dobře nám však v létě poslouží i naše lesní plody, jako maliny nebo ostružiny. Ty obsahují hodně vody a prospívají tak v tělu ve snaze o přirozené ochlazení. Dále bude nanejvýš vhodná i šťavnatá zelenina, jako rajčata, okurky, vodní meloun, různé druhy salátů, čekanka, chřest nebo cuketa. Ochlazující účinky má i nezbytný doplněk letních salátů, tedy olivový olej. Zapomenout nesmíme ani na mléko, tvaroh, jogurty a další, především zakysané mléčné výrobky, které řadíme mezi ochlazující potraviny. Spolu s ovocem vytváří také základ pro příjemné letní smoothie. A co v letních parnech pít? Zapomeňte na přeslazené limonády nebo alkohol a zkuste vlažný zelený nebo mátový čaj s cukrem. Všechny složky jako cukr, máta, nebo zelený čaj totiž stahují horkost. Nezapomeňte také na správnou teplotu nápojů, na příliš ledové nápoje tělo reaguje zvýšeným výdejem energie, a tím se zahřívá.
Máta má výrazné ochlazující účinky, a proto ji nacházíme v mnoha letních nápojích i pokrmech, především asijské kuchyně. Dále sem patří šalvěj, římský kmín, kurkuma, fenykl i populární koriandr. Zmíněná máta je výtečná nejen do vody s ledem a kapkou citronu, ale hodí se i k přípravě čaje, který můžete popíjet během celého dne. Za zmínku pak jistě stojí i heřmánek, lípa nebo meduňka, která vás osvěží a zároveň vám pomohou zklidnit žaludek třeba po večerní grilovačce. Bylinky zkuste na konci parného dne vhodit i do chladivé a zklidňující koupele.
Hubnutí podle ajurvédy: Dostaňte tělo do rovnováhy
Ajurvéda, přírodní systém medicíny, jejíž základem je myšlenka, že nemoc je způsobena nerovnováhou nebo stresem ve vědomí člověka. Ale jak stravování podle ajurvédy vlastně funguje? Základem je tělo živit v souladu s jeho požadavky a naučit se naslouchat jeho signálům. Menu podle ajurvédy nejenže srovná trávení, ale napomůže tělu v jeho přirozeném hubnutí..
Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
Osvěžte se: Recepty na úžasné domácí limonády
Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Připravte si v klidu domova skvělé limonády z čerstvých surovin.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena