1.4 dkg | cukr krupice | |
1 l | převařená voda | |
35 g | smrkové výhonky |
Čerstvě nasbírané smrkové výhonky spaříme litrem převařené vody a necháme 2 dny louhovat.
Poté přecedíme a přidáme krupicový cukr. Vaříme, dokud med nezhnědne a nezhoustne.
Horký med ze smrkových výhonků ihned naléváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (lépe se tak chytne víčko). Necháme vychladnout.
Z jedné dávky jsou dvě sklenice medu ze smrkových výhonků. Je dobrý na průdušky. Výhonky se sbírají až do 15. května.
Foto: Shutterstock.com
Už kvetou! Skvělý a jednoduchý recept na pampeliškový med krok za krokem
Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Vyhrajte automatický mixér na smoothie a pusťte se do jarní detoxikace!
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku a nezapomeňte si zahrát o automatický mixér na smoothie značky Sencor, model SBL 7570SS.