Pampeliškový med - zdraví z přírody

Recept na lahodný léčivý med z květů pampelišek, který pomáhá při bolestech v krku a chřipkách, léčí nemoci dýchacích cest a nachlazení.


4.312x
150 min
2×

Postup přípravy

Uděláme si procházku a na tom nejčistším místě, které známe, nasbíráme 400 hlaviček rozkvetlých pampelišek. Trvá to asi 10 minut.

Pampelišky v rukách po hrstech řádně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Je potřeba vyplavit broučky a nečistoty, takže sítko nebo cedník nejsou vhodné. Smyjeme samozřejmě i pyl, ale ten není důležitý. Důležité jsou silice vyluhované z květů. Omyté květy dáme do 3 litrového hrnce. Pokud nemáme, zvolíme kterýkoliv jiný, ale raději větší než menší. Zalijeme 2 litry vody.

Citrony řádně opereme. Špičky z obou stran odřízneme a vyhodíme, zbytek nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Část citronů ponoříme pod květy a část necháme na hladině.

Takto připravený základ přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, ztlumíme plotýnku tak, aby jen probublával a vaříme 15 minut bez pokličky. Odstavíme z plotny, necháme zchladnout a louhujeme 24 hodin.

Druhý den přecedíme vzniklou šťávu do misky přes plátýnko a pampelišky řádně vymačkáme. Já místo plátýnka použila čistou utěrku. Vymačkanou šťávu vrátíme do čistého kastrolu a přivedeme k varu.

Jakmile začne šťáva vřít, nasypeme do ní všechen cukr a mícháme, dokud nebude šťáva zase čirá. Cukr volíme podle svého přesvědčení bílý nebo třtinový. Jakmile začne směs znovu vřít, ztlumíme plotýnku, aby jen jemně probublávala. Takto vaříme bez pokličky 1,5 - 2 hodiny. Podle toho, jak chcete mít med hustý a tmavý.

Připravíme si čisté skleničky s uzávěrem na cca 1,5 litru medu. Ihned po uvaření med nalijeme naběračkou do sklenic. Buďte opatrní, med je velmi horký. Sklenice uzavřeme a takto necháme vychladnout. Po vychladnutí sklenice omyjeme, uskladníme a potom si celou zimu pochutnáváme.

Pampeliškový med můžeme užívat po lžičkách jako léčivý sirup nebo si ho namazat na chleba, přelít s ním oblíbený dezert jako je medovník, dobrý je třeba na lívance, ale můžeme ho využít i jako sladidlo do čaje horkého i ledového, případně do jakékoliv domácí limonády.

Sbíráme jarní bylinky - medvědí česnek patří do top


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pampeliškový med - zdraví z přírody

Zpět na recept