Recept na vynikající bezinkový likér mého dědečka. Mlsné jazýčky mají zelenou.
Hodnocení
4.6
/ 5 (373x)
Chutnalo
16x
Ingredience
Ostatní
Cukr1 a 1/2 kg
Rum1 l
Citron1 ks
Hřebíček6 ks
Skořice mletá1 a 1/2 lžičky
Vanilkový cukr2 balíčky
Mletá káva2 lžičky
Čerstvé bezinky2 a 1/2 kg
Postup přípravy
Čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou - utopené. Dáme vařit.
Připravíme si citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor, pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme.
Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě. Pak šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.
Šťávu dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty.
Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.
Uvařila jsem skoro 3 litry, ale po ochutnání jsem měla žaludeční potíže. Až pozdě jsem si přečetla různé tipy v komentářích a vygůglila detaily. V nasbíraných bezinkách byla občas nějaká zelená kulička, a jak jsem se dočetla: "plody – zvláště pokud jsou nezralé – obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Bobule je proto vždy nutné důkladně povařit" - asi jsem měla odstranit zelené kuličky a povařit všechno déle. Co teď s tím? Povařit znovu, vyvařit z toho rum a přilít tam další? Nechce se mi to všechno vylít :-(
pipuška
Super mňamka
Tak hotovo. Musim říct, že fakt super likér. Dělala jsem podle návodu, tedy jen jsem trošku déle vařila a dělala menší množství ale mňamka � příští rok se bezinky třeste, vybírám to tady všechno �
Michaela
Re: Re: Komentar k receptu
Presně tak ho dělám - méně cukru (pro můj pocit dávám ten třtinový;-) a dostatek rumu. Kávu mletou. Vše přes husté síto 2 x a nikdo si zatím nestěžoval;-) Jó a mamce strašně chutná jako zpestření na zmrzlinu:-)
Iveta
Komentář k receptu Dědečkův bezinkový likér
Likér doporučuji, už ho děláme několik let.
František
Re: Komentar k receptu
Nečetl jsem všechny příspěvky ale připomínku Marcele.Nevím kolik Vám je let ale moje babička *1912 se dožila 92 let. Polárku jak se říkalo manukovému dortu když jsem byl malý si sypala mletou zrnkovou kávou a dochutíla vaječným koňakem, Vše bylo z býlého cukru. Můj děda si zrnkovou kávou vylepšoval meltu.To že použiváte méně škodliví cukr hnědý je jen obchodní tah.Tělo jako chemická továrna se dokáže přispůsobit,oba škodí stejně proto máte pravdu v tom používat ho jen s mírou.Šťáva z bezinek za syrova je nestravitelná.Vlastní zkušenost.Spoustu lidí lpí na zbytečných malichernostech. Třeba rum do cukroví nahrazují trestí která je škodlivější než rum jelikož tresť je ředěná alkoholem. Syrová vajíčka ohání se Salmonelézou přitom jen 17% je možnost ji získat. Zato u brokolice je tato možnost až 36%. Tento recept je tak dobrý že jde vylepšit jen ubráním cukru a přidáním alkoholu :-D