Marmeláda z bezových květů

Recept na neobvyklou marmeládu z bezových květů.


4.941x

Postup přípravy

Bezové květy odtrhneme od stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.

Květy vsypeme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou. Bez necháme louhovat 2 - 3 dny, uchováváme v chladu.

Květy bezu scedíme. Pro dokonale čistou šťávu použijeme kromě cedníku i plátýnko. Přidáme vymačkanou šťávu z limetky.

Želírovací prostředek připravíme podle návodu. V případě Gelfixu postupujeme takto - želírovací prostředek promícháme s 2 lžícemi želírovacího cukru.

Směs vmícháme do bezové šťávy a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Přisypeme zbytek želírovacího cukru s krupicovým a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. Pokud se nám během vaření tvoří pěna, sesbíráváme ji lžící.

Horkou bezovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Sklenici s bezovou marmeládou pečlivě zavíčkujeme, obrátím dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bezovou marmeládu po vychlazení podáváme podle libosti jako každou jinou marmeládu. Je velmi aromatická.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Marmeláda z bezových květů

Zpět na recept