Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou

Recept na vynikající třešňovou marmeládu s troškou hořké čokolády.


0.00x
30 min

Postup přípravy

Omyté třešně vypeckujeme a dáme do hrnce s pár lžičkami vody a přivedeme k varu. Ihned pomačkáme mačkadlem na bambory, přidáme polovinu třtinového cukru, mícháme a provaříme cca 2 minuty. Rozmixujeme ponorným mixérem nahrubo či do hladka podle svých preferencí. Přidáme šťávu z citronu, vanilkový lusk a lžící posbíráme pěnu. Nachystáme si do misky 8 vrchovatých kávových lžiček přírodního pektinu a promícháme ve zbytku cukru.

V odstavené směsi rozpustíme pár čtverečků vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %, ne na vaření). Raději přidáváme postupně a ochutnáme, abychom nedali čokolády mnoho najednou, přebila by chuť třešní.

Vrátíme na plotnu, necháme 2 minuty probublat, aby se rozpustil pektin a plníme předem připravené vysterilizované sklenice. Plníme ihned pod spodní okraj závitu, tedy cca 1 cm od okraje. Navlhčenou papírovou utěrkou otřeme důkladně okraje a pak ješte druhou čistou utěrku namočíme do vysokoprocentního alkoholu a otřeme okraje i víčka zevnitř. 

Zavičkujeme pákou, nasadíme spony a vložíme nejlépe do samozavařovacího hrnce. Ponoříme do poloviny výšky do vody a zavařujeme na 80 stupňů od doby varu 30 minut. 

Po uplynutí této doby sklenice s marmeládou ihned vyndáme ze zavařovacího hrnce na utěrku rozloženou na lince, aby sklenice nepopraskaly. Vychladlé marmelády skladujeme v chladu a ve tmě.

Třešňovou marmeládu s čokoládou podáváme například k ke snídani k vánočce s máslem či jako náplň do palačinek, lívanců a podobně.

Zkuste třeba tyto recepty na palačinky - chutnají skvěle!


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou

Zpět na recept