Pečené plněné brambory

Recept na tyhle brambory musíte zkusit! Jsou totiž bezkonkurenční!


4.04x
120 min

Ingredience

150 gslanina
1-2 stroužkyčesnek
100 gmáslo
5 ksbrambory
100 gniva
100 geidam
300 mlzakysaná smetana
3-4 ksjarní cibulka
1 lžícečerstvá petrželka

podle chuti

sůl
mletý barevný pepř

Postup přípravy

Brambory pečlivě omyjeme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme.
Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě. Brambory uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Asi do 5 zářezů dáme opatrně po plátku másla. Pokud máme máslo bylinkové a solené - tím lépe. Ale může být i klasické bez příchuti. Brambory osolíme a opepříme.
Takto připravené brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 60 - 80 minut, záleží na velikosti brambor.

Nivu nakrájíme na jemné plátky, stejně tak eidam či jiný plátkový sýr. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky.

Do zakysané smetany prolisujeme česnek. Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme a omáčku pečlivě promícháme. Smetanovou omáčku uložíme do chladu.

Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Odstavíme, až je dozlatova.

Po cca hodině pečení vyndáme brambory z trouby a do zářezů opatrně vkládáme plátky sýra, dokud nám nedojdou suroviny. Vložíme zpět do trouby a zapékáme na funkci gril dalších 10 minut.

Upečené plněné brambory ihned klademe na talíř. Každou pečenou plněnou bramboru překryjeme kopečkem smetanové omáčky, posypeme cibulkou a dozlatova opečenou slaninou. Ihned podáváme.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečené plněné brambory

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.