Vyzkoušejte recept na přípravu lososa s lehkým celerovým salátem, který je vhodný pro sváteční chvíle jako jsou Vánoce.
1.5 lžíce | máslo |
1 hrst | petrželka |
2 porce | losos s kůží á 200 g |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
bobkový list | |
nové koření | |
ocet vinný | |
mletý černý pepř | |
celý černý pepř | |
podle potřeby | |
olej | |
salát | |
250 g | celer |
1 ks | karotka |
1 ks | šalotka |
na ozdobu | |
2 plátky | citron |
Porce lososa s kůží očistíme, osolíme, opepříme bílým pepřem, zakapeme olejem a necháme v chladu odležet. Připravíme si celerový salát. 0loupanou šalotku nasekáme nadrobno. Oloupaný celer vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a vaříme doměkka. Uvařený celer slijeme a ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou. Vychladlý celer necháme okapat, poté ho nastrouháme na jemné nudličky a promícháme s jemně nastrouhanou karotkou a šalotkou. Salát ochutíme solí, mletým černým pepřem, octem a cukrem a promícháme se lžící oleje. Na dobře rozehřátém oleji pečeme filety při střední teplotě nejdříve kůží dolů, dokud nebude propečená a maso z boku nezbělá do 1/3 výšky filetu. Poté lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 - 7 minut. Pak filety vyjmeme a na výpeku necháme rozpustit máslo, do kterého vmícháme nsekanou petrželku. Vše krátce prohřejeme a odstavíme z tepla. Připravené filety lososa rozdělíme na porce, přelieme máslovým výpekem s petrželkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s celerovým salátem a oblíbenou bramborovou přílohou.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena