Losos s hráškovým pyré

Vyzkoušejte recept na přípravu lososa s hráškovým pyré se smetanou. Pokrm podáváme jalo hlavní chod. Hráškové pyré můžeme doplnit bramborovou kaší. Pokud máte dost času, připravte obojí, tím chuť hlavního chodu jen zdokonalíte.


5.04x
45 min
1×

Ingredience

4 lžíceolej
2-3 lžícemáslo
100 gšalotka
2 lžícecitronová šťáva
100-150 mlzeleninový vývar
400 gmražený hrášek
250 mlsmetana 33%
4 porcelosos s kůží á 200 g

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

na ozdobu

4 plátkycitron

Postup přípravy

Porce lososa očistíme, osolíme a kůži 2 - 3 řezy nakrojíme (pouze kůži, nikoliv maso). V misce prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. V takto připravené omáčce promneme porce lososa a necháme v chladu asi 20 minut odležet.

Mezitím si připravíme hráškové pyré. Šalotku oloupeme nasekáme najemno a necháme na lžíci másla zesklovatět. Pak přidáme hrášek, krátce orestujeme a vše podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme doměkka. Měkký hrášek rozmixujeme, podle potřeby zředíme vývarem a nakonec pyré propasírujeme přes síto.

Na zahřáté pánvi pečeme lososa nejdříve kůží dolů dozlatova. Až ryba z boku zbělá do výše asi 1,5 cm, lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 minut. Pak do pánve přidáme 2 lžíce čerstvého másla, které necháme rozpustit a ještě vše asi minutu prohřejeme. Ryba tím získá velmi dobrou chuť.

Upečeného lososa rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s hráškovým pyré, ale chutná i s bramborovou kaší.

Vyzkoušejte také: Recept na pečeného lososa se zeleninou krok za krokem


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Losos s hráškovým pyré

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká