Místo kapra losos? Zkuste ho v této zdravější úpravě - recept na pečeného lososa se zeleninou krok za krokem

Místo kapra losos? Zkuste ho v této zdravější úpravě - recept na pečeného lososa se zeleninou krok za krokem

Fotorecept krok za krokem na pečeného lososa s chutnou zeleninovou směsí. Šťavnaté rybí maso, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, bylinky a kousek másla, tak málo stačí k vynikajícímu, třeba i vánočnímu, kpokrmu.

14177×

Recept na pečeného lososa se zeleninou 

1) Příprava surovin.

Na 2 porce budeme potřebovat 400 g steak z lososa, 4 mladé mrkve, 4 řapíky celeru, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 1 hrst loupaného hrášku, sůl, čerstvě mletý pepř, saturejku a rozmarýn. Dále si připravíme asi 30 g másla, 1 lžíci olivového oleje a citron.

2) Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a posypeme saturejkou.  



3) Lososa vložíme do zapékací mísy vymazané máslem a i na lososa poklademe plátky másla. 

Steaky z lososa pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut, až povrch zezlátne a losos je správně propečený.

4) Zeleninu očistíme. Cibulku nakrájíme nadrobno, řapíkatý celer nakrájíme asi na 0,5 cm hrubé kousky, mrkev nakrájíme na menší hranolky nebo kolečka.



5) Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s trochou oleje.

Do pánve nasypeme cibulku, pár minut restujeme, poté přidáme mrkev, řapíkatý celer a znovu pár minut restujeme.



6) Když je zelenina z části orestovaná, vsypeme hrášek, zalijeme trochou vody a asi 3 - 4 minuty podusíme. 

Zelenina by měla zůstat na pohled pěkně barevná a na skus křupavá. 

7) Zeleninovou směs na závěr osolíme, opepříme a dochutíme troškou rozmarýnu. 



8) Tímto je zeleninová směs i pečený losos připraven k podávání. 



9) Lososa servírujeme na nahřáté talíře, doplníme zeleninou a kouskem citronu. Ihned podáváme. 

Pečený losos se zeleninou a finanční náročnost

Uvedenou gramáž lososa seženeme asi za 200 Kč, zeleninu pořídíme zhruba za 25 Kč. Za máslo, citron, koření a bylinky si započítáme 12 Kč. Dvě porce pečeného lososa se zeleninou tak vyjdou přibližně na 237 Kč.

Další výborné recepty z lososa

Losos na celeru
(doba přípravy 1 hod )

Losos na pórku
(doba přípravy 30 min )

Losos v listovém těstě se špenátem
(doba přípravy 45 min )

Losos s limetkovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )

Losos s bylinkovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )

Lososový tatarák 1
(doba přípravy 45 min )

Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů

Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.

Symbol

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena