Dvakrát týdně bychom měli jíst rybu. Kvalitní losos je pochoutka, která snad chutná každému. Nešetřete na kvalitě, odměníte se skvělou chutí.
125 g | máslo |
0.3 ks | celer |
1 ks | citron |
2 ks | mrkev |
2 hrstě | brokolice |
2 ks | lime |
2 ks | losos |
50 ml | olivový olej |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý pepř |
Lososa omyjeme, naložíme do marinády z citronu, oleje a soli. Já přidávám i kopr.
Celá příprava jídla je pak jen otázkou času, než uvaříme mrkev, celer a brokolici. Zeleninu očistíme, nakrájíme na stejně velké kousky a uvaříme doměkka. Po uvaření rozmačkáme na kaši a dochutíme solí či bylinkami.
Jakmile je zelenina hotová, zapneme gril a vložíme do něj lososa. Já griluji i s plátky citronu pokladenými na rybě. V mezidobí si připravím limetkovou šťávu ze dvou limet, kousku másla, trochy oleje, soli a pepře. A máme všeho hotovo a můžeme servírovat.
Grilovaný losos s limetkovou omáčkou a kaše z mrkve, brokolice a celeru chutná opravdu výborně a za sebe ho doporučuji jako zdravý oběd, který nezklame.
Ryby jsou celkem oblíbenou surovinou pro grilování a rožnění. Používají se v celku, ale i porcované. Využívají se k tomu velmi dobře i různé "kleště - obracečky", ve kterých ryba drží svůj tvar, tolik se nepřipaluje a je i pro samotného aktéra grilování tento nástroj velkým pomocníkem. Před samotnou úpravou ryby vykucháme, dle vlastní zvyklosti stáhneme z kůže nebo jen oškrábeme, omyjeme a osušíme. Pozor dáme u pstruhů a línů - ty škrabat nemusíme, pouze je vykucháme a dobře omyjeme. Jestliže budeme grilovat rybu v kůži, na několika místech ji nařízneme, aby nepopraskala. Lépe se pak také nasolí a okoření. Rybu zbytečně nezbavujeme ploutví, lépe drží tvar a maso se při grilování nerozpadne. Vhodné ryby pro grilování: sladkovodní ryby, kapr, cejn, pstruh, úhořmořské ryby, makrela, hejk, mořská štika, ale také rybí filé.
Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
autor 5jideldenne
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena