Jídelníček je spíše bohatý na maso vepřové, maso hovězí, možná i drůbeží. Rybí maso v něm často chybí, což je obrovská škoda. Tělo ochuzujeme o spoustu výživných látek.
Rybí maso má v sobě něco, co ostatní maso postrádá, a co je z hlediska významu pro náš organismus velice důležité. Je navíc druhem masa s nejvyšším dietním lehce stravitelným účinkem. Rybí maso lze ihned zpracovat, nemusí vyzrávat jako ostatní maso. Je také pravda, že rychleji podléhá zkáze, ale proč jej tedy správně a včas kuchyňsky neupravit, když právě čerstvá ryba je považována za nejchutnější. Dnes jsou domácnosti vybaveny mrazáky a dokonale funkčními chladničkami, nemusí tak panovat obavy z případného nesprávného uskladnění rybího masa. Dříve tomu bylo jinak, maso se muselo nasolit a vyudit, aby se uchovalo déle. I to však platilo spíše pro maso ryb mořských než sladkovodních.
V mase ryb je velký podíl vody, ale také velký obsah plnohodnotných bílkovin, tedy asi 20 %. Samozřejmě jsou menší rozdíly u jednotlivých druhů ryb. Dále rybí maso obsahuje vitamíny A, B, D a velmi nízký obsah tuku. U skupiny ryb málo tučných (štika, pstruh obecný, okoun) nedosahuje tuk ani 5%. U skupiny tučnějších ryb jde o 9% (úhoř, síh maréna, síh peleď). Naší nejtučnější a nejvíce konzumovanou rybou je kapr, ale zde záleží na dalších okolnostech. Vliv má roční období, kdy je lovena, potravní nabídka prostředí, na intenzita přikrmování a druh krmiva nebo délka sádkování. Pak se mění kvalita rybího masa. Celkově je tedy energetická hodnota rybího masa velmi nízká a ze zdravotního hlediska je vhodná jeho zvýšená konzumace.
Ryb se jí u nás v Česku velmi málo, roční spotřeba je na člověka jen asi 4 - 5 kg. V tomto množství jsou započítány ryby čerstvé, ale i jiné rybí produkty (např. zavináče a konzervované sardinky). A právě zavináče a konzervy nepatří z hlediska zdravotního mezi špičky vhodných jídel pro člověka. V porovnání se zeměmi v západní Evropě, kde se pohybuje spotřeba rybího masa za rok kolem 20kg a v zemích na severu dokonce kolem 90kg, jsme velmi pozadu. Vyšší konzumace ryb však vede, kromě jiného, k nižší nemocnosti způsobené kardiovaskulárními chorobami. Na to bychom měli pamatovat při sestavování jídelníčku a při nákupu masa.
Jde-li o to, jaké ryby tedy jíst, pak bychom se neměli rozmýšlet. Samozřejmě, že všechny. Nemusí to být jen ryby čerstvé, ale můžeme si připravit i ryby již zpracované. Připravené půlky, porce, filety, nakoupené v obchodech nebo ryby z vlastních úlovků. Jednoduše ryby, které odpovídají nárokům na kuchyňskou úpravu, ryby čerstvé. Ryby nejen z čistých rybníků, čistých řek, ale i ryby mořské. Jen by neměla hrozit žádná infekce či parazit z nečištěných vodních zdrojů nebo nekvalitních ryb. Vzhledem k hygienickým normám, které jsou dnes dodržovány a poměrně dobře sledovány, nemusíme mít žádné velké obavy.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena