Pomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový. Budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se, co nového další rok přinese. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak připravit sváteční menu a jak se připravit na hosty, které jsme si pozvali.
Od Vánoc uběhne týden jak voda a přiblíží se konec roku. A s ním Silvestr. Během silvestrovských oslav plných jídla a pití si přejeme do nového roku především hodně zdraví a štěstí. Silvestr se slaví radostně a hlučně.
K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Někdo zastává názor, že nejlepším aperitivem je sklenička suchého sektu nebo lehkého vína. Stejně vhodná je ale také sklenička dobrého piva.
Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, lákavá už na pohled, která není určena k nasycení, ale k povzbuzení chuti.
Ze štědrovečerního menu známe rybí polévku doplněnou osmaženou žemlí, kdo nehoduje rybám, nahrazuje ji polévkou hrachovou nebo mléčnou s houbami.
Na Silvestra si jistě vzpomeneme zařadit do menu hovězí, drůbeží, králičí nebo zvěřinový vývar s domácími těstovinami a s masem. Na mnoha stolech tak nechybí třeba vývar s játrovými knedlíčky.
-> Domácí silvestrovská oslava
Teplý předkrm podáváme v případě, že jsme vynechali předkrm studený. Následuje však až po polévce. Tradičním předkrmem na Štědrý večer bývá kapr namodro s pikantní přílohou nebo masová směs zapečená v lasturách, ale také hubník či čený kuba.
V dalších svátečních dnech - třeba právě na Silvestra - můžeme podávat taštičky z listového těsta plněné teplým ragú, vejce nebo vařenou zeleninu (růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák) sypanou strouhaným sýrem.
V štědrovečerním menu hraje hlavní roli smažený kapr s bramborovým salátem a nebo jeho odlehčené variace smaženého kapra na másle se salátem z čerstvé zeleniny. Mohli jsme si připravit také vinnou klobásu s bramborovou kaší a kyselým zelím.
V menu silvestrovském naše babičky podávaly tradiční svíčkovou s knedlíkem, dnes však dáváme přednost lehčím masitým pokrmům v minutkové úpravě.
Sváteční menu bývá korunováno moučníkem. Často se podává ořechový dort, čokoládová roláda, ale tradiční je spíše jablkový závin nebo pečená jablka.
Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzdát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš.
Recepty na Silvestra, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena