Sváteční pečivo.
2 kostky | cukr |
1 lžíce | sůl |
2.5 dl | mléko |
kmín | |
20 g | droždí |
500 g | hladká mouka |
1 lžíce | rozpuštěné sádlo |
tuk na vymaštění plechu | |
1 ks | bílek |
Z trochy vlažného mléka, trochy mouky, 2 kostek cukru a rozdrobeného droždí vymícháme hladký kvásek, který necháme v teplé místnosti vzejít. Potom jej vlijeme do mísy se zbytkem mouky, přidáme vlažný rozpuštěný tuk, zbytek mléka a sůl. Z hmoty vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout asi 30 minut.
Na pomoučeném vále z těsta ukrajujeme kousky, které vyválíme do nudle a upleteme malé houstičky, rohlíčky a podobně. Jednotlivé kousky pak klademe na vymaštěný plech, kde je necháme ještě chvíli kynout. Nakonec potřeme bílkem, posypeme kmínem, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena