Sýr niva nastrouháme nahrubo. Místo nivy je velmi dobrý balkánský sýr.
Prosátou mouku smícháme se solí a nastrouhanou nivou. Utvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, které malinko pocukrujeme, zalijeme teplou vodou a prsty zamícháme. Jakmile droždí vzejde, přilijeme olej a propracujeme na vláčné nelepivé těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí znovu propracujeme a necháme znova vykynout.
Těsto si rozdělíme na stejně velké bochánky. Ty rozdělíme na tři, vyválíme válečky a zapleteme houstičky. Nebo použijeme úžasnou vychytávku - raznici, kterou obtiskneme do bochánku těsta. Potom houstičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme podle vaší chuti. Nám nejvíce chutná hrubá sůl a kmín. Sýrové houstičky necháme na plechu chvíli vyběhnout.
Houstičky pečeme dozlatova při 180 °C na horkovzduch.
Sýrové houstičky podáváme podle chuti samotné a také jako přílohu k různým pokrmům.