Výborné domácí rohlíky

Naučte se jednoduchý a rychlý recept na famózní domácí rohlíky, které jsou křehké na povrchu a jemné uvnitř.


4.516x
45 min
4×

Ingredience

1 lžičkacukr
1 lžičkasůl
30 gsádlo
250 mlvoda
450 ghladká mouka
25 gčerstvé droždí

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek, tedy do hrnku s teplou (ne horkou) vodou rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, poprášíme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut odpočívat. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, přidáme povolené sádlo a uprostřed uděláme důlek. Nachystáme si dva plechy vyložené pečicím papírem, vál a váleček. Následně do mísy s moukou přidáme vzešlý kvásek a řádně vymísíme v těsto (kdo má robota, ušetří si práci). Těsto přemístíme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 koule, zploštíme a každou rozkrojíme do kříže na 4 stejné díly. Každý dílek ve tvaru trojúhelníku zploštíme válečkem, tvar trojúhelníku zůstane naznačen. Základnu máme směrem k sobě a srolujeme směrem nahoru, asi jako úzkou utaženou roládku. Vzniklý rohlík ještě případně utáhneme a upravíme do požadovaného tvaru. Rohlíky skládáme na plechy s odstupy, na každý plech 6 kusů, přikryjeme potravinářskou fólii a zapneme troubu na 220 stupňů. Jakmile je trouba rozehřátá (cca 15-20 minut),dáme pryč fólii, rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem s lžičkou vody (pomocí mašlovačky). Můžeme něčím posypat (například sýr, semínka, slanina apod.). Rohlíky se pečou na 220 stupňů cca 10 minut, avšak necháme je péct jen dozlatova. Nenecháváme příliš dlouho, rohlíky by byly tvrdé. Takto budou krásně křehké na povrchu a jemné uvnitř.

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Výborné domácí rohlíky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena