Focaccia je pečivo, které trochu připomíná něco mezi bílým chlebem, rozpekem a nádivkou. Voní ovšem po olivovém oleji, na povrchu křupe a je měkká jako peřinka. Italská focaccia má styl, chuť i šarm. Můžeme ji upéct z minima surovin nebo ji pěkně obložit tak, že nebude mít daleko k pizze. Čím je focaccia tak výjimečná a jak si ji jednoduše připravíme doma?
Focaccia je tradiční italský chléb, který pochází z Ligurie. Peče se s olivovým olejem, sype hrubou mořskou solí a bylinkami - nejčastěji rozmarýnem. Může připomínat pizzu, ale její těsto je typicky vzdušnější a měkčí.
Připravuje se z kynutého těsta a obvykle se peče na plech a pak krájí na obdélníky, výjimkou ale nejsou ani jednotlivé kulaté kousky.
-> Italská kuchyně: Jak se co nejvíc přiblížit autentické chuti těstovin?
Focaccia s rozmarýnem a mořskou solí patří mezi ty nejjednodušší a neklasičtější. Stačí pár surovin a chuť Itálie si vykouzlíme i doma.
Focaccia s cherry rajčátky a olivami
Focaccia výborně doplní jakékoli jídlo – saláty, polévky i pečené maso. Její podobu můžeme snadno obměňovat podle chuti i surovin, které máme k dispozici.
Zkusit tak můžeme například focacciu s cherry rajčátky a bazalkou, s rajčaty a olivami, s černými olivami a červenou cibulí, sušenými rajčaty a parmazánem.
Méně tradiční, ale neméně skvělá je i sladká focaccia, napríklad s hroznovým vínem a medem, se skořicí nebo ovocem - připomíná pak trochu český koláč na plech z kynutého těsta.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena