Focaccia podle Emanuele Ridi

Tento recept můžete najít v Ridiho knížce. Já sem uvádím mírně upravenou variantu, která mi víc vyhovuje a chutná.


5.02x
60 min

Postup přípravy

Vezmeme teplou vodu, rozpustíme v ní droždí, pak přidáváme hladkou mouku a tu osolíme. V původním receptu se solí až připravená placka před pečením. Podle mé zkušenosti se ale sůl nedostane do těsta, to je pak přesolené na povrchu a neslané uvnitř.

Postupně přidáváme mouku a stále mícháme, aby bylo těsto hladké. Na konci je velmi tuhé, asi jako klasické chlebové. Pokud máme robota, je to fajn, ale normální mixér by to v závěru neutáhl, takže nezbývá než to domíchat ručně.
Když je těsto hotové, dáme ho přikryté do trouby, která je rozehřátá na 30 stupňů. Necháme kynout asi půl hodiny.

Následně si připravíme pečící papír ve velikosti plechu. Na ten rozdělíme těsto do dvou částí. Uděláme z nich placky tak, aby se vešly na plech a dáme si na obě ruce olivový olej, který zvrchu vmasírujeme do těsta. Papír i s plackami přetáhneme na plech.

Teprve v tuto chvílí si nastavíme troubu na horní i spodní pečení na 220 stupňů. Tím dáme těstu čas ještě chvilku dokynout.

Focaccia podle Emanuele Ridi se peče cca 20 minut. Je potřeba průběžně kontrolovat. Těsto by po upečení mělo být na povrchu zlaté s trochu křupavou kůrkou. Konzumujeme teplé nebo studené, obojí je výborné.

Tip: Do těsta můžeme podle chuti přidat nakrájené černé olivy, rozmarýn či jiné bylinky.

Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty

user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Focaccia podle Emanuele Ridi

Zpět na recept