Focaccia - chléb chudých

Italský recept na olivový slaný chléb.


4.823x
60 min
4×

Postup přípravy

Vypracujeme kvásek a s ostatními ingrediencemi zaděláme těsto. Těsto dáme vykynout.

Z těsta vypracujeme placky - focaccio. Osvědčilo se mi radši menší průměr, asi tak 15 cm, než velikost pizzy. Placky klademe na plech na pečicí papír.

Chléb chudých zdobíme černými olivami napůl překrojenými, olivami nešetříme. Placky posypeme hrubou solí a snítkami rozmarýnu. Lze použít i sušený, ale ne drcený prášek. Nevypadá to dobře. Olivy, sůl a rozmarýn dlaněmi více zatlačíme do těsta a zalijeme trochou olivového oleje, aby se dobře smažily.

Placky vložíme do rozpálené trouby. Pečeme dozlatova, okraje by však neměly být příliš hnědé. Focaccia se peče do 20 minut.

V rámci experimentu jsem do těsta jednou zaválela nadrobno nakrájenou cibulku nebo trochu uzeného masa či šunky.

Foccacia - chléb chudých se podáváme jako teplá či studená chuťovka, ne však starší než jednoho dne!


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Focaccia - chléb chudých

Zpět na recept