Svátek svatého Silvestra se slaví již od 5. století. Ovšem silvestrovské oslavy začaly probíhat až v 16. století. O historii tohoto svátku a o silvestrovském hodování se můžete dočíst níže.
Původní oslavy měly do současných skutečně daleko. Lidé chodívali do kostela, kde děkovali Bohu za uplynulý rok a modlili se za rok přicházející.
Prádlo nesmělo viset na šňůře, aby nezemřel někdo z bližních.
Štěstí měl ten, kdo o půlnoci jedl ovar s křenem a jablky.
O silvestrovské noci chodívali po staveních staré ženy z chudých rodin, kterým se říkalo ometačky, u každého stavení zaklepaly třikrát na dveře a vešly dovnitř. Přišly k plotně, kterou třikrát ometly a řekly: Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého. Mělo se tím zajistit, aby se na plotnu nedostalo nezdravého pokrmu.
V tento den oslavujeme zdárný konec právě odcházejícího roku a zároveň příchod roku nového. Na Silvestra se většina z nás ponoří hluboko do svých myšlenek a vzpomínek na vše dobré i zlé, které v uplynulém roce prožil a zároveň býváme plni očekávání, jak se nám bude dařit v roce nadcházejícím. V našich zemích je častým zvykem dávat si o silvestrovské půlnoci předsevzetí do nového roku, tedy naše tajná přání, kterých chceme dosáhnout poctivým snažením. S posledním dnem v roce si spojujeme bujaré veselí, velké ohňostroje, drobnou pyrotechniku, alkohol, hodování a značný hluk. Bohužel stále častěji se stává tento den osudným těm, kteří nedbají nařízení. Bez ohledu na bezpečnost zapalují zábavní pyrotechniku nesprávným způsobem na nesprávném místě.
Nejčastěji se Silvestr spojuje s alkoholem, nejčastěji s šampaňským či sektem. Mezi tradiční silvestrovské menu patří bezesporu již zmiňovaný ovar, vhodný je také guláš. Jako chuťovky volíme jednohubky, chlebíčky a obložené talíře. Pokud pořádáte oslavu pro větší množství lidí, nejvhodnějším občerstvením pro tento den či večer bude švédský stůl - tedy obložené talíře. Udělat můžete třeba šunkový talíř, talíř s klobásou, sýrový, zeleninový, na další pak vejce vařená natvrdo, nezapomeňte na pečivo a chléb, mnozí nepohrdnou vepřovým ovarem, který rozkrájíte na jednotlivé porce, aby se tím nikdo nemusel v průběhu oslavy zatěžovat, připravit také můžete smažené řízky, ovšem lépe bude, když je nakrájíte na mini porce.
Plátky masa naklepete a osolíte. Poté nakrájíte na proužky 4x10 cm, pak obalíte a osmažíte klasickým způsobem, k tomu talíř s nakládanými okurkami a chléb, řízkové jednohubky se budou lépe konzumovat. Opomenout byste neměli ani nápojový koutek, na kterém by neměla chybět neperlivá voda či minerálka, džus, káva, čaj, možná třeba i punč či svařené víno. Z alkoholických nápojů sice následující den nebývá příliš dobře, ale k oslavám konce a začátku roku patří. Takže vychlaďte sekt, otevřete víno a pro pány pivo.
Neseďte u televize a udělejte si vlastní mejdan roku. Co takhle si zahrát pantomimu nebo klasické stolní hry? Můžete třeba uspořádat (ovšem spíše na horách) noční sáňkování, lyžování, slalom na čemkoli, co najdete. Bavte se, užívejte a všem hodně štěstí a zdraví do roku 2009.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena