Máme již vybavený bar, víme, jak si jednotlivé nápoje namíchat, hlavně v čem a do čeho je nalít, takže dnes si povíme o základních druzích míchaných nápojů, ale jelikož jich je opravdu hodně, rozdělím vám je do dvou částí.
Tyto nápoje se pijí před jídlem, aby povzbudily chuť k jídlu. Jde především o suché koktejly nebo Bitter a Vermut. K výrobě potřebujeme asi 5 cl zvoleného vína, které doplníme sodou. Do sklenice vložíme kousek citrónové kůry a můžeme podávat.
K přípravě tohoto nápoje se používají kvalitní bílá vína, cukr, ovoce a polosuché nebo suché šumivé víno. Bowle by neměla být příliš silná, je vhodná pro velkou společnost, na různé párty. Pro tento nápoj se používá velká skleněná nádoba ve tvaru polokoule se skleněným víkem, který zabraňuje zvětrání nápoje. Led se do bowle nepřidává, teplota by měla být stabilně 10 °C.
Pro přípravu koblerů je charakteristický drobně nasekaný led, kterému se odborně říká Crash led. Sklenice se jím naplní do dvou třetin a zdobíme je ovocem podle vlastní fantasie. Podáváme je se lžící nebo brčkem.
V překladu znamenají kohoutí ocas - chvost a patří mezi silnější nápoje. Obsahují většinou směs více alkoholů a dají se zařadit mezi krátké nápoje. Pro tyto nápoje je typická kuželovitá sklenice na dlouhé stopce. Pouze s použitím kvalitních surovin dosáhneme kvalitního koktejlu.
Longdrinky, které se nedolévají. Vyznačují se tzv. krustou, což je cukrový okraj, jehož výrobu jsme si již popsali. Crusty jsou hlavně oblíbené po jídle. Vybrané lihoviny důkladně protřeseme, nalijeme do připravené sklenice. Nápoj doplníme spirálově oříznutou citrónovou kůrou z celého citronu.
Daisy podáváme ve velkých sklenicích na šumivá vína. Pro tyto nápoje nejsou předepsané žádné speciální sklenky, můžeme použít i poháry na sekt. Nejčastěji používanými lihovinami jsou rum, brandy nebo aromatické likéry.
Tyto nápoje pijeme teplé nebo studené. Vždy obsahují mléko a žloutek a servírujeme je ve velkých tumblerech s brčkem. Nejlépe chutnají s rumem, koňakem a nebo whisky. Připravený nápoj jemně posypeme troškou muškátového oříšku. Při přípravě studeného nápoje v šejkru protřeseme žloutek s cukrem a lihovinou, scedíme a dolijeme mlékem.
Hlavně díky surovinám / sodovce a citrónové šťávě je Fizz ideálním nápojem, se kterým se dají přežít tropické letní dny. Asi nejznámějším je Gin Fizz a tyto nápoje podáváme v tumblerech.
Toto jsou celkem syté, sladší nápoje krémové barvy. Hustší konsistenci způsobují žloutek s cukrem, které jsou povinné. Řadíme je mezi takzvané dopolední drinky a díky své sytosti jsou nevhodné jako aperitivy. Při přípravě používáme šejkr, mícháme krátce a prudce, aby se nerozpustilo příliš mnoho ledu a nápoj nezvodnatěl. Servírujeme ihned po zhotovení ve vysokých sklenicích na stopce.
Jde o velmi studené nápoje, které podáváme s Crash ledem. Nejžádanější jsou frappé doplněná například lihovinami typu: Pfefferminz, Cointreau nebo Apricot Brandy.
V zimě velmi žádané nápoje, které připravujeme ze silného alkoholu smícháním s vroucí vodou.
Tyto longdrinky patří mezi jednoduché nápoje, které snadno připravíme a dobře uhasí žízeň. Do velkého tumbleru dáme 4 cl vybrané lihoviny, kostky ledu a doplníme Ginger ale. Následně zlomíme kus citrónové kůry, dlouhé jako prst tak, aby aroma stříkalo do nápoje. Kůru nakonec vložíme do sklenice.
Připravujeme jak z bílého tak z červeného vína. Tyto nápoje na mírném ohni silně prohřejeme, ale nikdy je nevaříme. Dochucujeme kořením.
Název těchto nápojů pochází z italského limone - citron. Dělíme na pravé limonády bez alkoholu a na pololimonády, jež obsahují alkohol.
V doslovném překladu znamená dlouhý nápoj. Slouží k osvěžení a povzbuzení, obsahuje velké množství ovocných šťáv a patří tedy mezi slabší. Vhodný pro zahnání žízně a načerpání sil po náročném dni. Často se takový nápoj pije brčkem. Podáváme jej ve vysokých sklenicích s těžkým dnem.
Světoznámé oblíbené longdrinky. Podáváme je s ledem ve sklenici old-fashioned a nebo bez ledu ve sklenici na sour. Servírujeme s malou oblohou. Snad jste si našli nápoj, který vám padl do oka a budu ráda, když se se mnou podělíte o poznatky z jeho přípravy.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_hela
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena