Lahodný čekankový sirup z květů čekanky si můžete připravit velmi snadno. Je vhodný pro podporu imunity a určený k běžnému doslazování pokrmů i nápojů. Pomůže při potížích s játry a se žlučníkem.
Čekanka obecná je léčivá byinka s jasně modrými květy, má pozitivní vliv na trávění, k posílení imunity a dokonce má význam i pro kvalitu zubů. Jak si z ní připravit sirup?
Okvětní lístky čekanky natrháme, nasekáme nadrobno a rozdrtíme, nejlépe v kameninovém hmoždíři. Nadrcené květy smícháme s cukrem, vložíme do nádoby se spolehlivým uzavíráním a postavíme na slunečné místo. Macerováním květů začne po několika dnech vznikat tekutina, díky cukru také patřičně hustá. Takto připravený čekankový sirup užíváme po lžičkách, nebo používáme k doslazování.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena