Silvestrovské oslavy jsou zatěžkávací zkouškou pro náš organismus. Co takhle oslavit příchod nového roku zdravějším způsobem?
Chlebíčky, jednohubky, klobásky, sladké limonády, kalorické dorty a přemíra alkoholu, to je typické složení jídelního stolu poslední den v roce. Těžký žaludek a motající se hlava jsou pak jen neblahým důsledkem našeho holdování. Do nového roku ale můžeme vkročit také usměvaví a svěží. Je to jen na nás!
Silvestr a šampaňské k sobě prostě patří. Neznamená to ale, že musíte vypít celou láhev! Kocovině se obloukem vyhnete svým chytrým přístupem. Například bílé víno můžete míchat s minerálkou - vinný střik vám rozhodně tolik neublíží. Nikdy nepijte alkohol bez doprovodu jiného, nealkoholického nápoje a už vůbec ne nalačno. Vyvarujte se také kávě, která způsobuje dehydrataci organismu a alkohol v krvi ještě více rozproudí. Pokud neodoláte tvrdému alkoholu, stanovte si limit - například dva panáky za celý večer. Alkohol prokládejte jídlem, ne však těžkým, kalorickým.
Jste hostitelem na silvestrovské oslavě? Výborně! Kromě klobásek, kalorických pomazánek a cukroví na stůl přichystejte také zdravější občerstvení. Ovocné jednohubky, dietní chlebíčky, sýrové mísy. Vy buďte ta chytřejší a konzumujte zdravější část švédského stolu. Můžete také připravit tématicky zaměřenou oslavu - například letní párty s míchanými koktejly, ovocem a zmrzlinou. Budete originální a na druhý den se probudíte svěží!
Jste-li naopak na silvestrovské oslavě hostem, nezbývá vám než se hlídat. Tušíte, že hostina bude plná kalorických pastí a že vaše vůle není příliš silná? Před příchodem na párty se dobře najezte! Lépe pak budete nedietním hříchům odolávat.
Pokud to přece jen přeženete a ráno se probudíte s kocovinou, pijte hodně vody bez bublinek, dopujte se vitamíny a procházejte se na čerstvém vzduchu. Pomáhají také bylinné čaje, silné vývary a studená sprcha. A v případě těžké kocoviny raději zůstaňte v posteli.
Foto: Profimedia
Autor:Michy