Recept na hustou masitou polévku z kuřecích paliček s chutí česneku, papriky a majoránky, kterou můžeme servírovat jako „vyprošťovací“ snídani po oslavách Silvestra, nebo i před oslavou k navození chuti s pečivem.
500 g | kuřecí paličky | |
100 g | kořenová zelenina | |
1 ks | cibule | |
1 stroužek | česnek | |
1 lžíce | polévkové koření | |
1 ks | červená chilli paprička | |
1 ks | cibule | |
3 stroužky | prolisovaný česnek | |
3 lžíce | máslo | |
1 lžíce | olej | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1300 ml | kuřecí vývar | |
0.5 lžičky | drcený kmín | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mletý černý pepř | ||
sůl | ||
0.5 lžičky | sušená majoránka |
Základem receptu je vývar z kuřecích paliček, které očistíme, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu sbíráme sítkem a poté přidáme polévkové koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list). Vložíme celou neoloupanou malou cibuli, stroužek česneku, očištěnou mrkev, celer a petržel. Vývar vaříme zvolna asi 90 minut a následně scedíme. Kuřecí paličky zbavíme kůže a jemné maso obereme a odložíme stranou. Takto přivaný vývar můžeme připravit i den předem.
Velkou oloupanou cibuli nasekáme najemno a oloupané stroužky česneku prolisujeme. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky. Na másle s olejem orestujeme cibulku dorůžova, přidáme mletou červenou papriku a jakmile zpění, vmícháme mouku a vše ještě asi 2 až 3 minuty restujeme. Poté jíšku zalijeme studeným vývarem, dobře rozmícháme a přivedeme kvaru. Přidáme mletý kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránku, česnek a chilli papričku. Zvolna vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme obrané kuřecí maso a polévku povaříme asi dalších 5 minut a podle potřeby ochutíme solí a pepřem.
Pikantní masitý kuřecí krém rozdělíme na porce a podáváme ozdobený nasekanými bylinkami, nejlépe chutná s oblíbeným pečivem.
Nejlepší vyprošťováky: Silný vývar, poctivá česnekačka a rajčatový elixír vás postaví na nohy
Máme před sebou silvestrovskou noc, která ve většině případů končí bujarým večírkem a nadměrným popíjením alkoholu. Nový rok tak většinou začínáme bolehlavem, nevolnostmi a únavou, proto dnes nesmí chybět tipy na ty nejlepší vyprošťováky. Věděli jste, že kromě česnečky a vývaru se vyplatí sáhnout i po medu, mátovém čaji nebo avokádu? Při kocovině mají výborné účinky, dodají tělu přesně ty správné vitamíny a minerály, o které jsme tělo alkoholem ochudili.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena