Recept na hustou masitou polévku z kuřecích paliček s chutí česneku, papriky a majoránky, kterou můžeme servírovat jako „vyprošťovací“ snídani po oslavách Silvestra, nebo i před oslavou k navození chuti s pečivem.
500 g | kuřecí paličky |
100 g | kořenová zelenina |
1 ks | cibule |
1 stroužek | česnek |
1 lžíce | polévkové koření |
1 ks | červená chilli paprička |
1 ks | cibule |
3 stroužky | prolisovaný česnek |
3 lžíce | máslo |
1 lžíce | olej |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
3 lžíce | hladká mouka |
1300 ml | kuřecí vývar |
0.5 lžičky | drcený kmín |
podle chuti | |
---|---|
mletý černý pepř | |
sůl | |
0.5 lžičky | sušená majoránka |
Základem receptu je vývar z kuřecích paliček, které očistíme, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu sbíráme sítkem a poté přidáme polévkové koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list). Vložíme celou neoloupanou malou cibuli, stroužek česneku, očištěnou mrkev, celer a petržel. Vývar vaříme zvolna asi 90 minut a následně scedíme. Kuřecí paličky zbavíme kůže a jemné maso obereme a odložíme stranou. Takto přivaný vývar můžeme připravit i den předem.
Velkou oloupanou cibuli nasekáme najemno a oloupané stroužky česneku prolisujeme. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky. Na másle s olejem orestujeme cibulku dorůžova, přidáme mletou červenou papriku a jakmile zpění, vmícháme mouku a vše ještě asi 2 až 3 minuty restujeme. Poté jíšku zalijeme studeným vývarem, dobře rozmícháme a přivedeme kvaru. Přidáme mletý kmín, sůl, mletý černý pepř, majoránku, česnek a chilli papričku. Zvolna vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme obrané kuřecí maso a polévku povaříme asi dalších 5 minut a podle potřeby ochutíme solí a pepřem.
Pikantní masitý kuřecí krém rozdělíme na porce a podáváme ozdobený nasekanými bylinkami, nejlépe chutná s oblíbeným pečivem.
Nejlepší vyprošťováky: Silný vývar, poctivá česnekačka a rajčatový elixír vás postaví na nohy
Máme před sebou silvestrovskou noc, která ve většině případů končí bujarým večírkem a nadměrným popíjením alkoholu. Nový rok tak většinou začínáme bolehlavem, nevolnostmi a únavou, proto dnes nesmí chybět tipy na ty nejlepší vyprošťováky. Věděli jste, že kromě česnečky a vývaru se vyplatí sáhnout i po medu, mátovém čaji nebo avokádu? Při kocovině mají výborné účinky, dodají tělu přesně ty správné vitamíny a minerály, o které jsme tělo alkoholem ochudili.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena