Připravte se předem
Slavnostní výzdoba, žertovné čepičky, rachejtle a hudební zábava je čistě na vás. Určitě ale proveďme alespoň nejnutnější úklid. Z dohledu hostů by mělo zmizet vše, co nechceme, aby viděli nebo poničili. Společensky unavenější hosté nejen ztrácejí zábrany, ale i schopnost koordinace, a proto důkladně poschováváme soukromá fotoalba i broušené starožitné vázy. Pro servírování pokrmů raději nepoužíváme ani vzácný porcelán. Pokud jsou hosté tolerantní a zvolili jsme švédský stůl místo klasické večeře, jistě jim nebude vadit ani použití jednorázových talířů, i když ty se spíše hodí na letní grilování. Na druhou stranu tolik neutrpí naše ruce, pokud nemáte myčku nádobí.
Stejné je to i s přezůvkami. Ač vyznavači etikety hlásí, že na návštěvě se nikdy nepřezouváme, tento západní zvyk se u nás jen tak neujme. Jistě si dokážeme představit, jakého přijetí bychom se dočkali v domácnosti, kde bychom se procházeli v zablácených botách. Společenští mravokárci jsou i proti nošení si vlastního přezutí, ale to bych ponechala každému na zvážení, protože na druhé straně se ozývají hlasy hygieniků, jež jsou důrazně proti kolování bačkor. U přespolních hostů pamatujeme i na to, aby u nás mohli přespat.
Rozdělíme úkoly
Nebuďte na všechno sami. Klidně můžeme požádat hosty, aby místo přineseného dárku pomohli s přípravou a aranžováním jídla. Místo květin či bonboniéry mohou zakoupit ovoce, zeleninu, láhev vína, nealko nápoje, někdo jiný zase brambůrky, pečivo, pomazánky. Zkrátka vše, co se během silvestrovské noci bude konzumovat. Není důvod, proč bychom všechno měli zařizovat sami, na nás zbude nejhorší úkol, úklid, až se všichni rozutečou.
Co servírovat?
Předem se ujistíme, zda máme dostatek příborů a nádob na nápoje i pokrmy, zejména pak servírovací podnosy a mísy na nejrůznější pochoutky. Do mističek sypeme sušené ovoce, ořechy, brambůrky či křupky. Na každou osobu pamatujeme zhruba na 100 - 150g ovoce, stejné množství zeleniny, různých sýrů, uzenin, pochoutkových salátů či pomazánek a asi dvojnásobné množství pečiva, přeci jen nevíme, na co bude mít kdo chuť. S nápoji je to ještě složitější, ale každému muži, případně ženě, by mělo postačit 2,5 litru piva, každé osobě dopřejte 3 decilitry bílého i červeného vína a asi 1,5 decilitru sektu. Na každé čtyři osoby počítáme s lahví tvrdého alkoholu. Samozřejmostí je i minerální voda, které by bylo dobré mít připraveno alespoň 1 litr na osobu. Připravíme si i stejné množství džusů a jiných sycených nápojů.
Horký ananasový punč
Za mrazivé silvestrovské noci vás jistě zahřeje tento punč:
Ingredience
1 velká konzerva ananasového kompotu, 3dl bílého vína, 1dl koňaku nebo sherry, vanilkový lusk, 250ml vody
Postup
Svaříme nakrájený ananas, kompotovou šťávu, víno, vodu a vanilkový lusk. Poté nápoj odstavíme z varu, vyjmeme vanilkový lusk a dolijeme koňak. Důkladně zamícháme, nalijeme do sklenic a ihned podáváme. Množství stačí pro 4 osoby.
Ať už strávíte Silvestr kdekoliv, jakkoliv a s kýmkoliv, prožijte vše ve zdraví a bez úhony.