
Paprikové lusky plněné mletým masem a rajská omáčka platí za klasiku českých jídelen a kantýn. Svou slávu si však stále drží i na stolech doma nebo v restauracích jako součást poledních menu. S úspěchem je však můžete i obměňovat. Podávejte ji třeba bez omáčky, plňte nápaditými nádivkami s obilovin, masa i tofu.
Plněné papriky ale nejsou lahůdkou jen pro Čechy, najdeme je i v mnoha evropských i světových kuchyních.
V Česku se nejčastěji setkáme s variantou, ve které je pečený paprikový lusk plněný směsí mletého masa a rýže. Podává se s rajskou omáčkou, přílohou mu je pak nejčastěji vařená rýže nebo houskový knedlík.
-> Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít
Do masové směsi, kterými se české papriky plní, se často dává najemno nakrájená cibule, česnek, sůl a pepř. Někdy se přidává i vejce, aby náplň lépe držela pohromadě.
-> Jak na omáčku z čerstvých rajčat?
-> Lusky jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Plněné papriky můžete snadno přizpůsobit výživovým trendům a dietním omezením. Můžete tak získat lehčí, zdravější i chuťově zajímavější variantu. Jak na to?
S omáčkou a přílohou se plněné papriky hodí jako hlavní chod. Skvěle však chutnají také za studena - můžete je podávat jako předkrm, chuťovku k vínu či svačinku jen tak bez omáčky.
-> Z paprik se dá kouzlit aneb Nejlepší recepty od leča po domácí hořčici
Plněné papriky s rajskou omáčkou z čerstvých rajčat
Vegan plněné papriky v rajské omáčce
Pečené plněné papriky v sugo di pomodoro
Plněné papriky s mletým masem a rajskou omáčkou
Pečená paprika plněná mletým masem, houbami a uzenou paprikou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena